Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Στα “μαλακά” το ηλεκτρικό σύστημα, στον πρώτο μίνι καύσωνα του καλοκαιριού - Στα 7622 MW η αιχμή, με 73,5 ευρώ ΟΤΣ



Με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας να κάνει λόγο για θερμοκρασίες στους 37 έως 38 βαθμούς Κελσίου σήμερα και αύριο, ο πρώτος μίνι καύσωνας...



του φετινού καλοκαιριού είναι γεγονός. Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα πάντως με βάση τις προβλέψεις της προημερήσιας αγοράς, δεν αναμένονται εκπλήξεις ή προβλήματα, με την ημερήσια ζήτηση να διαμορφώνεται στις 150.670 MWh και την ΟΤΣ στα 73,549 €/MWh.

Από τη συνολική ημερήσια ζήτηση 21.584 MWh θα προέλθουν από ΑΠΕ, ενώ 8.156MWh από υποχρεωτικά νερά. Από τις θερμικές μονάδες θα μπουν στο σύστημα λιγνίτες της ΔΕΗ (Αγ. Δημήτριος 3,4, Καρδιά 234, Μεγαλόπολη 3,4) και αέρια της ΔΕΗ και ιδιωτών (Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Μεγαλόπολη 5, Ηρών, ΕΝΘΕΣ, Protergia, Κόρινθος Power. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προβλέπονται εξαγωγές 21.350 MWh, ενώ το peak της ζήτησης με 7622MW ισχύ αναμένεται στις 2 το μεσημέρι.

Χθες εξάλλου η ΔΕΠΑ με χθεσινή ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει για την επάρκεια αερίου φέτος το καλοκαίρι και την ασφαλή τροφοδοσία των πελατών της τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, η ελληνική αγορά φυσικού αερίου πέρυσι στο διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Αυγούστου κινήθηκε συνολικά σε 8,1TWh ενώ αντίστοιχα φέτος αναμένεται αύξηση σε 9,2TWh.

Βάσει του τελικού ετήσιου προγράμματος εκφορτώσεων ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) του ΔΕΣΦΑ, οι συνολικές εκφορτώσεις για το ως άνω διάστημα ανέρχονται σε 7,3 TWh, όταν το 2018 οι ποσότητες που εκφορτώθηκαν στην Ρεβυθούσα ήταν 2,4 TWh. Επιπλέον, η μέγιστη τεχνική δυναμικότητα εισόδου από το Σιδηρόκαστρο και τους Κήπους (αέριο αγωγού για τους δύο μήνες) ανέρχεται σε 5,9 TWh. Οπότε η δυνητικά διαθέσιμη ποσότητα αερίου στην Ελληνική αγορά για την περίοδο από 15/6 έως 15/8 είναι 13,2 TWh, κατά πολύ μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη ζήτηση, χωρίς να χρειάζονται οποιεσδήποτε «έκτακτες κινήσεις» από την πλευρά της ΔΕΠΑ, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ.

Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει ότι σε τακτική σύσκεψη εμπορίας που έγινε την Τρίτη υπό το διευθύνοντα σύμβουλο, συζητήθηκε ο προγραμματισμός των φορτίων ΥΦΑ, ώστε να αποφευχθεί συμφόρηση στη Ρεβυθούσα από την πληθώρα των πλοίων που είναι προγραμματισμένα να εκφορτωθούν.



Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου