Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Μανουσάκης: Υπογράφουμε MoU την επόμενη εβδομάδα με μεγάλο "παίκτη" του τομέα αποθήκευσης για πιλοτικό έργο στη Θήβα



Την υπογραφή μνημονίου κατανόησης περιλαμβάνει το "πρόγραμμα" του ΑΔΜΗΕ την επόμενη εβδομάδα για πιλοτικό έργο αποθήκευσης στη Θήβα 20MWh,

όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Αναφερόμενος στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ στον τομέα της αποθήκευσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Έχουμε ακόμη ένα πιλοτικό στη Θήβα, 20 MWh, για το οποίο θα υπογράψουμε MoU με μεγάλο όμιλο που δραστηριοποιείται στον τομέα της αποθήκευσης την ερχόμενη εβδομάδα». Συνολικότερα, αναγνώρισε πως ως ΑΔΜΗΕ μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς «διαθέτουμε κατάλληλες υποδομές , επαρκή κεφάλαια και ικανή τεχνογνωσία». Να αναφέρουμε πως ο Διαχειριστής έχει καταθέσει πρόταση πιλοτικού προγράμματος στη Νάξο (40MWh), για συμπερίληψη μονάδας αποθήκευσης στις νησιωτικές διασυνδέσεις.

Εντυπωσιακές επιδόσεις στα έργα διασύνδεσης της Κρήτης


Ερωτώμενος για την «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης τόνισε πως η υλοποίηση του έργου προχωράει κανονικά και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένους ρυθμούς. Αντίστοιχα για την «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης (Αττική-Κρήτη) δεν διαφαίνεται κάποια καθυστέρηση, ενώ, οι εργασίες στα εργοτάξια ξεκίνησαν πριν λίγες εβδομάδες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως «Ποτέ στο παρελθόν ο ΑΔΜΗΕ δεν είχε συμβασιοποιήσει ή κατασκευάσει έργα διασυνδέσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Απόδειξη αυτού αποτελεί το CAPEX της εταιρείας που το 2019 εκτινάχθηκε κατά 40% στα 252 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος η αύξηση αναμένεται πολύ πιο εντυπωσιακή, οδηγώντας τις επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ».

Ισχυρό ενδιαφέρον για "Αριάδνη"


Εν αναμονή της έγκρισης από την Κομισιόν τελεί η διαδικασία διάθεσης μειοψηφικού πακέτου 39% της «Αριάδνης», καθώς όπως ανέφερε, έχει σταλεί ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το κατά πόσο επιτρέπεται να διατεθεί μειοψηφικό πακέτο σε επενδυτές βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Συμπληρώνει πως το θέμα είναι τυπικό, καθώς έχει διασφαλισθεί η νομιμότητα των διαδικασιών. Εκτίμηση του υψηλόβαθμου στελέχους του ΑΔΜΗΕ είναι πως θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον από διαχειριστές, ελληνικές εταιρείες και funds κατά την διαδικασία call for expression of interest που πρόκειται να ακολουθήσει, μόλις ληφθεί η έγκριση.

Σε σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της ΡΑΕ


Σε σχετική ερώτηση για τις εξελίξεις στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος (target model) ανέφερε πως «Σε κάθε χώρα όπου εφαρμόστηκε το νέο μοντέλο αγοράς παρατηρήθηκε μια περίοδος διαταραχών κατά την έναρξη της λειτουργίας του. Πριν από το Target Model, το κόστος εξισορρόπησης ήταν ρυθμιζόμενο, ενώ πλέον ρυθμίζεται από την αγορά. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι η συμπεριφορά των συμμετεχόντων καθορίζει τις τιμές και, κατά συνέπεια, το συνολικό κόστος εξισορρόπησης. Αυτό που χρειάζεται για να επανέλθει ισορροπία στην αγορά είναι να υπάρξει ισχυρή εποπτεία από τη ΡΑΕ. Πράγματι, η ΡΑΕ παρενέβη με ένα μέτρο το οποίο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και εκτιμώ ότι συμβάλλει έως ένα βαθμό στη συγκράτηση του κόστους. Αυτό που θα κρίνει, όμως, στη πράξη κατά πόσο το κόστος εξισορρόπησης θα είναι λελογισμένο ή όχι είναι η συμπεριφορά των «παικτών» που καθορίζουν τις τιμές της αγοράς. Τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με αυτή τη συμπεριφορά έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση της ΡΑΕ που έχει την αρμοδιότητα να τα αξιολογήσει».


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου