Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Στο Ηράκλειο το νέο κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix



Η πρώτη φάση του data center, που θα έχει δυναμικότητα έως 6,5 MW, θα ολοκληρωθεί το 2025. Τον Δεκέμβριο η εταιρεία προγραμματίζει...

να καταθέσει τον φάκελο στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε το «Hera- klion-1» να ενταχθεί στις εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας. 

Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κέντρου δεδομένων πολλαπλών χρηστών (σ.σ.: όπου εταιρείες μπορούν να μισθώνουν χώρο για τη φιλοξενία των δεδομένων τους) της Lamda Hellix A Digital Realty Company, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Την εγκατάσταση με το όνομα «Heraklion-1» παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Απόστολος Κάκκος, σε εκδήλωση στο Ηράκλειο, όπου το «παρών» έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Η πρώτη φάση του data center, που θα έχει δυναμικότητα έως 6,5 MW, θα ολοκληρωθεί το 2025. Τον Δεκέμβριο η εταιρεία προγραμματίζει να καταθέσει τον φάκελο στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε το «Heraklion-1» να ενταχθεί στις εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας.

Κατά πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων του κόστους γης και της σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος κατασκευής του νέου data center στο Ηράκλειο θα κυμανθεί από 10 έως 15 ευρώ ανά Watt. To οικονομικό αποτύπωμα των επενδύσεων άνω των 20 MW, που σχεδιάζει και υλοποιεί η Lamda Hellix, που εξαγοράστηκε το 2020 από τον αμερικανικό όμιλο παροχής υπηρεσιών data centers Digital Realty, τοποθετείται σε 2 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να εκτιμά ότι θα διπλασιάσει το προσωπικό της την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων IDG, για κάθε 1 ευρώ αρχικής επένδυσης της Lamda Hellix στην Ελλάδα, η συνολική προστιθέμενη αξία ξεπερνάει τα 8,23 ευρώ.

«Το “Heraklion-1” αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στην πορεία μας, καθώς με την υλοποίηση αυτής της εμβληματικής επένδυσης – ορόσημο για την Κρήτη, πραγματοποιείται ένα όραμα ετών. Το όραμα του να τοποθετήσουμε τη μεγαλόνησο και την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη μεταφοράς δεδομένων», ανέφερε ο κ. Κάκκος. Το νέο κέντρο δεδομένων, του οποίου η άδεια δόμησης αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, θα κατασκευαστεί σε έκταση στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου. Σήμερα εκεί υπάρχουν ορισμένα κτίσματα των οποίων την κατεδάφιση αναμένεται να ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες η εταιρεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, κατά πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον δέκα εταιρείες για την κατασκευή δικτύου υποθαλάσσιας οπτικής ίνας.

Η Lamda Hellix φέρεται να δρομολογεί, μακροπρόθεσμα, την κατασκευή ενός ακόμη κέντρου δεδομένων στην Κρήτη, ενώ εξελίξεις αναμένονται από το μέτωπο των νέων επενδύσεών της στην Αθήνα. Οπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Γεωργιάδης, στις 8 Δεκεμβρίου θα εγκαινιαστεί το «Athens-3», το νέο κέντρο δεδομένων της εταιρείας στο Κορωπί, που ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα (α΄ εξάμηνο του 2023). Επίσης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να εκδοθεί η άδεια για το «Athens-4», που θα βρίσκεται στο Athens Data Center Campus της Lamda Hellix. Η εταιρεία διαθέτει δύο κέντρα δεδομένων σε λειτουργία και αναπτύσσει ακόμη δύο, με το «Heraklion-1» να είναι το πέμπτο συνολικά του χαρτοφυλακίου της.


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου