Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΑΔΜΗΕ: Θα ξεπεράσει τις 60 TWh η ζήτηση ηλεκτρισμού από το 2029 - Πάνω από τα 12.000 MW οι αιχμές



Άνοδο από τις 51 τεραβατώρες του 2022 σε πάνω από 60 τεραβατώρες αναμένει στη ζήτηση ηλεκτρισμού από το 2029 και έπειτα ο ΑΔΜΗΕ και στα δύο...

σενάρια που επεξεργάστηκε στα πλαίσια του προκαταρκτικού δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η εξέλιξη της συνολικής καθαρής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία 20ετία και η πρόβλεψη αυτής έως το 2033 βάσει των 2 σεναρίων που έχουν υιοθετηθεί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φορτίο άντλησης. Σημειώνεται ότι η συνολική καθαρή ζήτηση περιλαμβάνει και τη ζήτηση που εξυπηρετείται απευθείας σε επίπεδο Διανομής από τη διεσπαρμένη παραγωγή.



Στις προβλέψεις του διαχειριστή συμπεριλαμβάνεται η εκτιμώμενη κατανάλωση για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία σύμφωνα με το σενάριο ΕΣΕΚ εκτιμάται περί τις 120 GWh για το έτος 2025 και περί τις 1300 GWh για το έτος 2033.

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται και η ζήτηση των προς διασύνδεση Νήσων. Ειδικότερα, για την περίοδο μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024 συμπεριλαμβάνεται η ζήτηση της Κρήτης η οποία θα εξυπηρετείται μέσω του συνδέσμου ΕΡ, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2024, με την ολοκλήρωση του συνδέσμου ΣΡ, περιλαμβάνεται το σύνολο της ζήτησης της Κρήτης. Η ζήτηση των υπόλοιπων προς διασύνδεση νησιών λαμβάνεται υπόψη από το πρώτο έτος της πλήρους λειτουργίας της διασύνδεσής τους.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2025 περιλαμβάνεται και η εκτιμώμενη ζήτηση των Δυτικών Κυκλάδων (Δ´ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων), ενώ από το 2028 και από το 2029 περιλαμβάνεται και η εκτιμώμενη ζήτηση των υπό διασύνδεση Δωδεκανήσων και των Νήσων του Βορείου Αιγαίου αντίστοιχα.

Πάνω από τις 12.000 τεραβατώρες θα φτάσουν οι αιχμές

Πέραν των παραπάνω, η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ για τις αιχμές της ζήτησης επίσης ακολουθεί αυξητική πορεία, από τα 11.000 μεγαβάτ κατά μέγιστο στο παρελθόν σε πάνω από 12.000 μεγαβάτ από το 2031.

Σημειώνεται ότι σε αυτές τις τιμές συμπεριλαμβάνονται και οι απώλειες της μεταφοράς, καθώς και το φορτίο το οποίο αναμένεται να εξυπηρετηθεί τοπικά από τη διεσπαρμένη παραγωγή ΑΠΕ. Ειδικότερα οι τιμές μεσημβρινής αιχμής το θέρος παρουσιάζονται χωρίς να έχει αφαιρεθεί η ισχύς η οποία παράγεται από τη διεσπαρμένη παραγωγή από τα Φ/Β και αφορούν σε αιχμές που αντιστοιχούν σε τυπικές για την εποχή θερμοκρασίες, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα μπορεί να εμφανιστούν σημαντικά υψηλότερες αιχμές.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου