Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Πάνω από 800 MW θα φτάσει το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων το 2030



Σημαντική ισχύ της τάξης των 800 μεγαβάτ θα καταλαμβάνει το δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων ως το 2030...

 όπως προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στόχος είναι να μπορεί το δίκτυο αυτό να στηρίξει την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης ώστε ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα στα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε να είναι ηλεκτρικό.

Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε σταθμούς με ισχύ τουλάχιστον 1,3 κιλοβάτ για κάθε αμιγώς ηλεκτρικό όχημα και 0,8 κιλοβάτ για κάθε plug-in υβριδικό.

Ειδικά για το Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (ΔΕΔ-Μ), με διάκριση ανάμεσα στο κύριο και στο δευτερεύον δίκτυο, το ΕΣΕΚ προβλέπει πρόγραμμα ανάπτυξης δημοσίως προσβάσιμων υποδομών ταχυφόρτισης ανά συγκεκριμένη απόσταση θεσπίζοντας την ελάχιστη απαιτούμενη ισχύ εξόδου κάθε τέτοιας εγκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα τίθενται διακριτοί στόχοι για υποδομές φόρτισης που εξυπηρετούν ελαφρά οχήματα και για αυτές που εξυπηρετούν βαριά οχήματα, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2035 και ενδιάμεσα ορόσημα τα έτη 2025, 2027 και 2030.

Παράλληλα, προωθείται η ανάπτυξη και χρήση ευφυών συστημάτων που θα αφορούν στην επικοινωνία με τις υποδομές φόρτισης, στον έλεγχό τους, και στις δυνατότητες που θα παρέχονται στους χρήστες Η/Ο για την ευκολότερη χρήση τους. Σκοπός είναι η επίτευξη όσο υψηλότερων επιπέδων διαλειτουργικότητας είναι δυνατό, τόσο μεταξύ διαφορετικών δικτύων φόρτισης εντός της χώρας όσο και με δίκτυα και φορείς παροχής υπηρεσιών φόρτισης σε άλλες ευρωπαϊκές ή μη χώρες. Τα ευφυή συστήματα φόρτισης θα επικοινωνούν με τη διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου και μέσω τιμολογιακών κινήτρων και δυναμικής τιμολόγησης θα διαχειρίζονται τον ακριβή χρόνο φόρτισης κάθε οχήματος με σκοπό την αποφυγή συμφόρησης στις ηλεκτρικές υποδομές. Επίσης θα μπορέσουν ενδεχομένως να υποστηρίξουν την υπό όρους χρήση μπαταριών Η/Ο για παροχή υπηρεσιών στο ηλεκτρικό δίκτυο (έξυπνη φόρτιση, V2G) , μέτρο που σχετίζεται με την προώθηση των ΑΠΕ και την ανάπτυξη επαρκούς δυναμικότητας αποθηκευτικής ικανότητας.

Η ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης θα εξυπηρετηθεί μέσω μέτρων πολιτικής που συνδυάζουν φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις με τη θέσπιση υποχρεωτικών υποδομών φόρτισης κατά περίπτωση. Το όλο σύστημα φόρτισης και τα ευφυή συστήματα αναμένεται να αποτελέσουν ευκαιρία για ανάπτυξη εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου