Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Βοιωτία: Συγκινεί ο Μητροπολίτης Γεώργιος για την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά – «Έκανα αυτό που έπρεπε»



«Δεν έκανα τίποτα παρά λίγο από αυτό που έπρεπε» δήλωσε συγκινημένος ο Μητροπολίτης Θηβών, Λιβαδειάς και Αυλίδας Γεώργιος ο οποίος...

βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς στην Βοιωτία και μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές προσπαθούσε να σώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά.

«Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όλα τα μοναστήρια και όλοι οι ναοί της Βοιωτίας είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Έτσι δεν έκανα τίποτα παρά λίγο από αυτό που έπρεπε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης, ο οποίος αναπνέει με δυσκολία μετά τη μάχη που έδωσε με τις φλόγες. «Είχα μια ταλαιπωρία. Πήρα πολύ διοξείδιο, μου έβαλαν το βράδυ οξυγόνο» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να σωθούν οι ναοί. «Θέλω να ευχαριστήσω όσους έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Δόξα τω Θεώ. Σώθηκαν οι ναοί που είναι το πρώτο. Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέρουμε. Θυμίζει ένα καμένο τοπίο, χιλιάδες πυρσοί μέσα στη μαυρίλα. Μεγάλα καντήλια φώτιζαν, καίγονταν οι κορμοί και όλες οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το Α. Δόξα τω Θεώ σώθηκαν οι ναοί. Κάηκε ένα παλιό κτίριο δίπλα στον ναό, κάηκαν οι αποθήκες και τουαλέτα στη βόρεια πύλη, αγροτικές αποθήκες. Δεν έχει νερό και ρεύμα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν», είπε ο Μητροπολίτης και παρακάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τη Μονή για να ξαναγίνει όπως ήταν πριν.

Σχετικά με την καταστροφή που σημειώθηκε ανέφερε: «Χθες το βράδυ ήταν να εκκενωθούν τα χωριά μας, καίγεται το μεγάλο δάσος, χιλιάδες ελαιώνες. Παρακαλώ αν μπορούν να σωθούν αυτά. Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα. Κινδύνευσαν κι άλλα μοναστήρια. Η Βοιωτία είναι ένα πύρινο μέτωπο».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου