Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

ΑΔΜΗΕ: Νέα υποθαλάσσια διασύνδεση με Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο



Σε νέο έργο προχωρά ο ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα για νέα υποθαλάσσια διασύνδεση με Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Το έργο που περιλαμβάνει...

μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση, αφορά σε αντικατάσταση των σημερινών υποβρύχιων καλωδίων. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της αναβάθμισης κυκλωμάτων 150 KV στον βρόχο Ιόνιων Νήσων» σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της Σύμβασης.

Το κόστος του έργου με τον αντίστοιχο ΦΠΑ ανέρχεται σε 81,84 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 66 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα θα γίνει και η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει εκτιμηθεί σε 12 μήνες από την υπογραφή της. Ουσιαστικά αν τα έργα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα ολοκληρωθούν ένα έτος μετά. Το έργο δεν επηρεάζει την υφιστάμενη διασύνδεση των νησιών.

Να θυμίσουμε πως πριν από τον διαγωνισμός για την υποθαλάσσια διασύνδεση με Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, από τις 28 Ιουλίου ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ έθεσε σε λειτουργία την αναβαθμισμένη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης 150 kV Κυλλήνης – Ζακύνθου, με την οποία θωρακίζεται, πλήρως, η ασφαλής τροφοδοσία των Ιόνιων Νησιών.

Με την επιτυχή ηλέκτριση του νέου καλωδιακού συστήματος που εγκατέστησε ο Διαχειριστής, η παρωχημένης τεχνολογίας διασύνδεση που λειτουργούσε, ανελλιπώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε, οριστικά, από το Σύστημα Μεταφοράς.

Ο ΑΔΜΗΕ υλοποίησε το έργο μέσα σε μόλις ένα χρόνο από τη διενέργεια του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Fulgor, επιτρέποντας την άμεση αντικατάσταση του προηγούμενου καλωδίου που λόγω της παλαιότητάς του ήταν επιρρεπές σε τεχνικές βλάβες και δυσλειτουργίες.


Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου