Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Εξαγορά στα Βαλκάνια εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, στο στόχαστρο ο Διαχειριστής της Β. Μακεδονίας



Στο ζωτικό του χώρο, την αγορά των Βαλκανίων, στρέφεται ο ΑΔΜΗΕ για να ισχυροποιήσει τη θέση του, και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει...

την εξαγορά του διαχειριστή της Βόρειας Μακεδονίας, MEPSO.

Εφόσον ευωδοθούν οι επαφές, γεγονός που απαιτεί και την ενεργό εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η γείτονα θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για είσοδο του έλληνα διαχειριστή ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια και στην αναβάθμιση των δικτύων τους, όπου οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με πηγές της γείτονος, ο έλληνας διαχειριστής βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με την κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας, την εκεί ρυθμιστική αρχή και τον TSO για να εισέλθει στο μετοχικό του κεφάλαιο, κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, τότε θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, μετά και την εξαγορά της ΔΕΗ στην Ρουμανία. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ, έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς ποσοστού της MEPSO, είτε μέσω μιας στρατηγικής συμφωνίας, είτε μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία εκτός από την κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι, λέγεται ότι στηρίζεται και από την αμερικανική πλευρά.

Στην πράξη, με την κίνηση αυτή, η μεν εταιρεία της Β.Μακεδονίας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα του έλληνα Διαχειριστή, να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαικά κονδύλια και να εκσυγχρονιστεί, ο δε, ΑΔΜΗΕ, να επενδύσει στην πύκνωση του υπέργειου δικτύου των Βαλκανίων μέσα από την κατασκευή γραμμών διασύνδεσης της γείτονος με άλλες χώρες της περιοχής. Αυτός είναι και ο λόγος, που όπως λέγεται, η εξαγορά του γειτονικού TSO αξιολογείται ως μια win win κίνηση και ως μια καλή επενδυτική ευκαιρία, με γεωπολιτικά οφέλη για την Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες συζητήσεις λέγεται ότι έχει μεταφερθεί από τον ΑΔΜΗΕ προς τους συνομιλητές του, ότι μπορεί να βοηθήσει την MEPSO όχι μόνο να βρει ευκολότερα χρηματοδότηση, αλλά και να αναβαθμίσει τις δεξιότητες του προσωπικού της, να αποκτήσει πρόσβαη σε καινοτόμες δραστηριότητες με πόρους της ΕΕ, καθώς επίσης τα δύο μέρη να προωθήσουν από κοινού projects διεθνών διασυνδέσεων. Στην ίδια λογική, λέγεται ότι ο ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για ταχεία ψηφιοποιήση της γειτονικής εταιρείας μέσω της εισόδου της στις οπτικές ίννες, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Οι επαφές έχουν ξεκινήσει από πολυ παλιά, επί κυβέρνησης Ζάεφ, με αφορμή και την πολύ στενή συνεργασία των δύο πλευρών επί χρόνια στο πλαίσιο της κατασκευής μεγάλων projects, όπως η αναβάθμιση μιας εκ των δυο Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400kV, της Μελίτης - Μπίτολα. Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ 2022-2031 και «απαντά» στην ανάγκη ενδυνάμωσης της μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των συστημάτων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η σκοπιμότητα υλοποίησης της εν λόγω διασύνδεσης έχει εξεταστεί συχνά από κοινή ομάδα εργασίας του ΑΔΜΗΕ και της MEPSO.

Η ελληνική εταιρεία θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της στα Βαλκάνια και η εξαγορά του γειτονικού διαχειριστή προσφέρεται ως αρχή και ως βάση για περαιτέρω επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάτι για το οποίο είναι ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, είναι προφανές ότι η παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά και την καθετοποιημένη παρουσία της ΔΕΗ στη Ρουμανία, μέσω της οποίας η ελληνική εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας - Βουλγαρίας - Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στη χώρα περίπου το 88% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται μέσω μονάδων άνθρακα, το μερίδιο των ΑΠΕ, ενώ κομβικό ρόλο παίζουν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, τομέας για τον οποίο ενδιαφέρεται η ΔΕΗ. Πριν από μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», αξίας ενός δισ. κατακυρώνεται υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon. Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

Το 70% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα προέρχεται από την AD ESM, το ενεργειακό μείγμα της οποίαες αποτελείται κατά 58% από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, 39% υδροηλεκτρικούς και 3% ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με στοιχεία παλαιότερης έκθεσης των ελληνικών διπλωματικών αρχών, τα συνολικά αποθέματα άνθρακα στη Βόρεια Μακεδονία μαζί με τα εν δυνάμει κοιτάσματα της λεκάνης της Πελαγονίας υπολογίζονται σε 2,5 δισ. τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου