Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Τιμολόγια ρεύματος: Ελαφρώς πιο «τσουχτερά» τα πράσινα τον Δεκέμβριο – Πού κινούνται οι χρεώσεις



Ένα μικρό μέρος των ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να περάσει στις χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων...

 τον Δεκέμβριο με το μεγαλύτερο μέρος να απορροφάται με πρόσθετες εκπτώσεις από τους παρόχους ενέργειας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Την αρχή έκανε η Protergia ανακοινώνοντας προ ημερών ανάλογη χρέωση με την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για να ακολουθήσει η ΔΕΗ, αυξάνοντας την έκπτωση στο 68% με την τελική τιμή για το πράσινο οικιακό τιμολόγιο να διαμορφώνεται στα 15,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στο σύνολο του έτους η μέση τιμή για τους πελάτες της ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 0,13425 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, μειωμένη κατά 30,6% σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με πηγές της ίδιας της εταιρείας, οι εκπτώσεις προς τους πελάτες της ξεπέρασαν τα 550 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολό τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του «χαρτοφυλακίου» της στη λιανική ρεύματος, «υποχρεώνει» τους υπόλοιπους προμηθευτές να κινηθούν σε ανάλογα επίπεδα ως προς τις χρεώσεις τους προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και κατά συνέπεια το πελατολόγιό τους.

Αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις των χρεώσεων από τους προμηθευτές το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα κινηθούν πέριξ της χρέωσης της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι το κόστος ενέργειας τον Νοέμβριο καταγράφει αύξηση 53% με την μέση τιμή χονδρικής αγοράς του μήνα να «κλείνει» στα 137,42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 90,06€/MWh τον Οκτώβριο.

Να προσθέσουμε ότι μια λελογισμένη αύξηση των τιμών και όχι σε μεγάλη απόκλιση από τα επίπεδα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα περιορίζει αναλόγως και τις ανάγκες για επιδοτήσεις, καθώς άτυπα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει «εύλογη» μια χρέωση σε αυτό το ύψος.

Ο Υπουργός ΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης επιβεβαίωσε εκ νέου προ ημερών σε τηλεοπτική του συνέντευξη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, συμπεριλαμβάνοντας και τους μικρούς επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί των μέτρων στήριξης του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο «σκεπτικισμός» της αγοράς

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η «Ν» ότι η αγορά εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την συνολική προσέγγιση του Υπουργείου και η οποία καταλήγει συχνά-πυκνά σε μέτρα παρέμβασης στην αγορά, χωρίς απαραίτητα, όπως αναφέρουν, να προκύπτει λόγος.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η απορρόφηση των διακυμάνσεων της χονδρικής έχει αναδειχθεί σε πλευρά της εμπορικής πολιτικής των εταιρειών στη προσπάθειά τους να «χτίσουν» ένα συμπαγές χαρτοφυλάκιο, πράγμα βέβαια που είναι ευκολότερο στην περίπτωση των καθετοποιημένων έναντι των μη καθετοποιημένων εταιρειών.

Οι καθετοποιημένοι αξιοποιούν τα πρόσθετα οφέλη που αποκομίζουν στην παραγωγή για την αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους στην προμήθεια με τους μη καθετοποιημένους να μην έχουν αυτή την δυνατότητα. Σε αυτή την βάση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η εν λόγω τακτική που καταλήγει οι τιμές να μην αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ασκεί πρόσθετες πιέσεις στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές, πράγμα που αντικειμενικά, έχει «ημερομηνία λήξης» ως προς τις αντοχές των συγκεκριμένων εταιρειών.

Στο προσκήνιο τα «μπλε» τιμολόγια


Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στον απόηχο των έντονων διακυμάνσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές εστιάζουν πλέον πολύ περισσότερο στα σταθερά «μπλε» τιμολόγια με το ενδιαφέρον για τα κυμαινόμενα προϊόντα να έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτή την βάση, ο ανταγωνισμός των εταιρειών αναμένεται να μετατοπιστεί πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα στα «μπλε» τιμολόγια, γεγονός που συναρτάται άμεσα με την ικανότητα και την πολιτική αντιστάθμισης του κάθε προμηθευτή απέναντι στις αυξομειώσεις της αγοράς. Τα επιτελεία των προμηθευτών αναζητούν την «χρυσή τομή» που αφενός θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των προϊόντων τους και αφετέρου θα παραμένουν ανταγωνιστικοί σε μια αγορά που ανεβάζει «στροφές» σε αυτό το κομμάτι ολοένα και περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου