Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργιακό «λουκέτο» από γιατρούς, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς



Με απεργίες ξεκινά και αυτή η εβδομάδα! Γιατροί, δικαστικοί και εκπαιδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στις νέες μειώσεις στους μισθούς τους, «κατεβαίνουν» σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.


Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα 22.000 γιατροί που υπηρετούν σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Στη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να επανακαθοριστούν.

Η συμμετοχή γιατρών ή νοσοκομείων πιθανών να καθοριστεί τη Δευτέρα.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το οποίο αναφέρει ότι «εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας να αποπληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες πολλών μηνών, δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες στις Διοικήσεις πολλών Νοσοκομείων να σφαγιάζουν τα προγράμματα εφημέρευσης, κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα επείγοντα των Νοσοκομείων».

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει, επίσης, ότι η περικοπή 18% στο ιατρικό μισθολόγιο, το οποίο έχει ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ήδη αποφασίσει να συμμετάσχουν στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, ενώ προγραμματίζουν από κοινού με τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία γενικές συνελεύσεις και συλλαλητήρια.

Την ίδια ώρα «παραλύουν» όλα τα δικαστήρια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Ομόφωνα, με ψήφισμά τους, οι εισαγγελείς αποφάσισαν την διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (από τις 10 π.μ. έως 15 μ.μ.) από σήμερα μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Το διάστημα αυτό παράλληλα, οι εισαγγελείς δε θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δε θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.λπ.) και δε θα αρχειοθετούν υποθέσεις.

Ακόμη, σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.λπ.).

Παράλληλα, προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ενώ θα ζητήσουν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.

«Οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων «πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες», τόνισε κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Ένωσης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι επιχειρείται με τις προωθούμενες μειώσεις να υποβαθμιστεί η Δικαιοσύνη.

«Έκρυθμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Δικαιοσύνη η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, τονίζοντας ότι είναι «άκαμπτη η επιμονή της κυβέρνησης» στη μείωση των αποδοχών των δικαστών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών και ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις μεγάλες πόλεις, ενώ από αύριο οι δικαστές ξεκινούν πανελλαδικές στάσεις εργασίας (10 π.μ. έως 15:30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων (εκτός των επειγουσών).

Στις στάσεις εργασίας δε συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, το οποίο ήδη αποφάσισε ότι οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Συγχρόνως το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει:

Νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία το διάστημα της κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή, σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενσωμάτωση σε αυτές ενδεχόμενες γενικές απεργίες.

Συλλαλητήρια στην Αθήνα με κατάληξη στο Σύνταγμα, αλλά και στις άλλες πόλεις, και όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Επιπλέον διοργάνωση απογευματινών συλλαλητηρίων ή συλλαλητηρίων τα Σαββατοκύριακα, ανάλογα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων.

Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ), που θα πάρει και τις οριστικές αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Από τη Δευτέρα αρχίζουν εξάλλου σε ολόκληρη τη χώρα γενικές συνελεύσεις των καθηγητών που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις.

Από τα κυριότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενο στο δημόσιο, να μην εφαρμοσθεί η εφεδρεία και εργασιακή διαθεσιμότητα, να μη μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδείας αλλά αντίθετα να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ, κ.ά.

Και στα Πανεπιστήμια, όμως, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. Το προεδρείο των πρυτάνεων αναμένεται να αρχίσει από σήμερα κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη (σήμερα στις 14:00 μ.μ.).

«Ξεκινούμε κύκλο επαφών και συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα με στόχο να καταστήσουμε σαφές ότι το ζήτημα των περικοπών των μηνιαίων αποδοχών των μελών ΔΕΠ είναι σημαντικό αλλά εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την οικονομική υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών τους, απορρέουν τραγικές συνέπειες για τον τόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων Γ.Παναγιωτάκης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου