Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η μαφία του χαλκού στην Κρήτη


Τα πλοκάμια της αποκαλούμενης "μαφίας του χαλκού" αναζητούν οι διωκτικές Αρχές στην Κρήτη στο πρόσωπο κυρίως...


Βούλγαρων πλανόδιων, οι οποίοι σαρώνουν δίκτυα της ΔΕΗ και τα εργοτάξια δημόσιων έργων, αποκομίζοντας μεροκάματα χιλιάδων ευρώ. Οι επιδρομές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, καθώς οι κολόνες της ΔΕΗ βρίσκονται απογυμνωμένες, είτε χωρίς γειώσεις, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για ανυποψίαστους περαστικούς. Κοινό μυστικό αποτελεί ότι ο χαλκός φυγαδεύεται από το νησί μέσα σε κρύπτες με προορισμό τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.


Η "μαφία του χαλκού" σαρώνει δίκτυα επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας αλλά και εργοτάξια δημόσιων έργων στο νησί με τη ζημία για την Επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα να εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
Αδίστακτες ομάδες, με πρωταγωνιστές κυρίως Βούλγαρους, γκρεμίζουν τα δίκτυα για να φτάσουν μέχρι τα καλώδια της ΔΕΗ, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλες φθορές, όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες στα Σταυράκια Ηρακλείου.


Με την τιμή του χαλκού να τραβά την ανηφόρα, το γεγονός αποτελεί δέλεαρ για τους δράστες που έχουν εδραιώσει τη δράση τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, διατηρώντας επαφές με επιτήδειους που δρουν περιοδικά στο νησί.


Τριμελής σπείρα Βούλγαρων μάλιστα πιάστηκε τη Δευτέρα στα πράσα στο Ρέθυμνο, όταν επέστρεφε στον τόπο του εγκλήματος για να ξηλώσει ό,τι είχε απομείνει από την καλωδίωση μιας καντίνας. Στα χέρια τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 100 μέτρα καλωδίων χαλκού, τα οποία αναγνωρίστηκαν από το τεχνικό τμήμα της ΔΕΗ ως κλοπιμαία.


Αυτό το διάστημα στο στόχαστρό τους οι δράστες φαίνεται να έχουν βάλει τις γειώσεις των δικτύων, με τους επαγγελματίες του κλάδου ανακύκλωσης μετάλλων που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη δουλειά τους και τους υπεύθυνους της ΔΕΗ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Μιλάμε για ένα θανάσιμο κίνδυνο διότι, κόβοντας τη γείωση από μια κολόνα, σε οποιαδήποτε βλάβη ή βραχυκύκλωμα, αν βρίσκεται κάποιος άνθρωπος εκείνη την ώρα εκεί, μπορεί να χτυπηθεί από το ρεύμα», είπε ο πρόεδρος Τεχνικών ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος.


Προκειμένου να μπει φραγμός στα φαινόμενα αυτά, το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα επέβαλε καθολική απαγόρευση της διακίνησης λειωμένου χαλκού. «Προτείναμε και έγινε δεκτό να σταματήσει η διακίνηση και πώληση του καμένου χαλκού. Εμείς αρνούμαστε να τον παραλάβουμε, όμως το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει», είπε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εταιρειών Ανακύκλωσης Μιλτιάδης Καθέρης. Και αυτό διότι η βουλγαρική μαφία βρήκε τη λύση και σε αυτή την περίπτωση, αφού άδειες νταλίκες που έχουν φτάσει νωρίτερα στην Ελλάδα φέρουν παραστατικά που δείχνουν πως είναι φορτωμένες χαλκό, παραλαμβάνουν το παράνομο φορτίο και περνούν ξανά τα σύνορα με την πρόφαση πως η πώληση ματαιώθηκε.


neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου