Νέα Σμύρνη: Πατέρας σκότωσε τον γιο του μετά από καυγά    Τραγωδία στη Νάξο: Γνωστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία βρέθηκε απαγχονισμένο στο σπίτι του    Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας    Γιορτή της Μητέρας 2025: Πώς καθιερώθηκε – Γιατί το λευκό γαρίφαλο θεωρείται σύμβολο της Ημέρας    Καιρός σήμερα: Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία σε Αττική και Κρήτη – Βροχές σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο    Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας | 24-25 Μαΐου 2025 Σε αγαπημένα χώματα η συνέχεια του πρωταθλήματος    Προκλήσεις και ευκαιρίες για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου - Ανάσα για τους επιβάτες η συγκράτηση των τιμών στους ναύλους    Τραγωδία: Νεκρός μετά από πτώση ΙΧ σε λιμνοθάλασσα 23χρονος     Σοκ από πανεπιστημιακή έρευνα: Ένας στους επτά Έλληνες υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί    Σεισμός στην Κεφαλονιά: 3,4 Ρίχτερ – Πού ήταν το επίκεντρο      

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Υπό εξαφάνιση τα... ψάρια!



Πρωτοφανής είναι η εικόνα που παρουσιάζει φέτος η θάλασσα στη δυτική Κρήτη, σε ότι αφορά την παρουσία ψαριών, που πλέον αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.



Μάλιστα, οι αλιείς τονίζουν πως γνωστά είδη ψαριών έχουν πλέον εξαφανιστεί σε μία περιοχή από τη Γραμπούσα μέχρι και την Παλαιόχωρα.

Άγνωστες είναι οι αιτίες εξαφάνισης των ψαριών, καθώς δε μπορεί να γίνει κάποια καταγραφή και να προσδιοριστεί ακριβώς τι φταίει, επισημαίνει ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης.

Την ώρα που οι ψαράδες δε βρίσκουν ούτε λέπι, οι οικονομικές επιπτώσεις για τους αλιείς είναι τεράστιες, αφού τέτοιες εποχές άλλες χρονιές τα ψαράδικα ήταν καθημερινά στα ανοικτά, κυρίως για σκάρους που είναι και το ψάρι της εποχής.

Λύση στο πρόβλημα δε δείχνει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, πέρα ίσως από αυτή που έχει προτείνει ο κ. Συνολάκης για τη δημιουργία ενός υφάλου που θα μπορούν να αναπαραχθούν ήρεμα τα ψάρια.

Οι φήμες πάντως που κυκλοφορούν είναι πολλές στους κύκλους των ψαράδων και έχουν να κάνουν είτε με τις θαλάσσιες έρευνες για το φυσικό αέριο που ίσως διατάραξαν το μικροκλίμα της περιοχής, είτε με πιθανή μφάνιση σοβαρού αριθμού μεγάλων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια κ.ά), που πάλι όμως δεν μπορεί να προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά, είτε την υπεραλίευση, είτε την αύξηση του αριθμού ενός είδους ψαριού που τρέφεται στις ίδιες περιοχές με τον σκάρο και μειώνει την τροφή.


Πηγή:neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου