Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Οι αριθμοί που συνοδεύουν το MotoGP της Τσεχίας

Οι αριθμοί που συνοδεύουν το MotoGP της Τσεχίας

O ενδέκατος αγώνας του πρωταθλήματος MotoGP γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα του Brno στην Τσεχία. Η πίεση στους οδηγούς αυξάνεται όσο και τα νούμερα και στατιστικά των οδηγών που δημιουργούν νέα ρεκόρ.




Πόσες νίκες έχει φτάσει ο Marc Marquez, πόσες φορές έχει τρέξει στο Brno o Rossi, πόσες σερί εμφανίσεις στο βάθρο έχει ο Vinales;

Νούμερα και στατιστικές που εξελίσσονται διαρκώς αλλά και γεγονότα που έγιναν «σαν σήμερα» δείχνουν ότι μπορεί να έχουν αλλάξει όλα στα Grand Prix, όχι όμως και η αγωνιστικότητα των οδηγών.

77: Με τη δεύτερη θέση του ο Dani Pedrosa στην Ινδιανάπολη ανέβηκε για 77η φορά στο βάθρο των νικητών στην μεγάλη κατηγορία των Grand Prix. Μόλις μία λιγότερη από τον 4 φορές πρωταθλητή στα «500», Eddie Lawson. Μόνο τρεις οδηγοί στην ιστορία έχουν περισσότερες εμφανίσεις στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας: ο Valentino Rossi (145), ο Mick Doohan (95) και ο Giacomo Agostini (88).



39: Την Κυριακή του αγώνα στο Brno συμπληρώνονται ακριβώς 39 χρόνια από τότε που ο Phil Read κέρδισε τον αγώνα των 500 κ.εκ. το 1974 στο GP της Τσεχοσλοβακίας, μετά από μάχη με το συναθλητή του στην ομάδα της MV, Gianfranco Bonera. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η μέχρι τότε κραταιά, MV Agusta, πέτυχε το 1-2 στον τερματισμό ενός αγώνα GP.



33: Την ημέρα των κατατακτηρίων δοκιμών (Σάββατο) του αγώνα του Brno θα έχουν περάσει 33 χρόνια από την ημέρα που ο Jon Ekerold κέρδισε έναν επικό αγώνα του είδους «ο πρώτος τα παίρνει όλα».

Η μονομαχία με τον Toni Mang όλη τη χρονιά του 1980 στα 350 κ.εκ., έφερε τους δύο οδηγούς να ισοβαθμούν πριν τον αγώνα στο Nurburgring. Εκεί η μονομαχία για τη νίκη είχε τέτοια ένταση ώστε παρά την εξέλιξή της -όπου θεωρητικά χάνεται χρόνος- άφησαν περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα πίσω τον πρώην πρωταθλητή Johnny Cecotto.



30: Η νίκη του Marc Marquez στην Ινδιανάπολη ήταν η 30η στην καριέρα του στα Grand Prix. Έχει πλέον τις ίδιες νίκες που πέτυχε ο Luigi Taveri σε όλη του την καριέρα. Με μία ακόμη νίκη για το Marquez και θα τον φέρει στα ίσα με τον Kork Ballington και τον Eddie Lawson στην λίστα με τους πολυνίκες της ιστορίας.

26: Την πρώτη ημέρα των δοκιμών στην Τσεχία θα έχουν περάσει ακριβώς 26 χρόνια από τον πρώτο αγώνα που διοργανώθηκε στην πίστα του Brno για την κατηγορία των GP 500, το 1987.

25: Η 5η θέση του Dominique Aegerter στη Moto2 στην Ινδιανάπολη ήταν ο 25ος συνεχόμενος τερματισμός του στις θέσεις που βαθμολογούνται. Ο τελευταίος αγώνας που δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί ήταν στο Qatar όπου τερμάτισε 18ος το 2012. Επιπλέον εκείνη ήταν η μόνη περίπτωση στους τελευταίους 36 αγώνες της Moto2 όπου ο Aegerter δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί.



19: Το Σάββατο του αγώνα του Brno, ο νεότερος οδηγός της Moto2, ο ινδονήσιος Rafid Topan Suciptoμ θα γιορτάσει τα 19α γενέθλιά του. Μία ημέρα νωρίτερα ο ιάπωνας Hyuga Watanabe της Moto3 έχει τα δικά του 19α γενέθλια, χωρίς όμως να είναι ο νεότερος της κατηγορίας.

18: Ο αγώνας στην Τσεχία θα είναι ο 18ος για το Valentino Rossi στην πίστα του Brno που είναι μία από τις δύο μόλις πίστες στον κόσμο μαζί με τη Jerez, όπου ο ιταλός σταρ έχει αγωνιστεί σε κάθε αγωνιστική του χρονιά στα GP.

9: Ο Maverick Viñales έχει ανεβεί στο βάθρο των νικητών και στους εννέα πρώτους αγώνες της χρονιάς στη Moto3. Μόνο ένας οδηγός στην 65χρονη ιστορία των Grand Prix έχει μεγαλύτερο σερί εμφανίσεων στο βάθρο στη μικρή κατηγορία από την αρχή της σεζόν και αυτός είναι ο Fausto Gresini, που έχει κερδίσει τους 10 από τους 11 πρώτους αγώνες στη σεζόν του 1987 στα 125.



6: Ο Valentino Rossi έχει κερδίσει στο Brno με έξι διαφορετικές μοτοσυκλέτες: 125cc Aprilia, 250cc Aprilia, 500cc Honda, 990cc Honda, 990cc Yamaha και 800cc Yamaha.




Πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου