Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ποιες αποδείξεις γιατρών να κρατήσετε και ποιες να πετάξετε;


«Χέρι» ακόμη και στην έκπτωση φόρου των αρρώστων έχει βάλει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα με την εκκαθάριση της φορολογικής...


δήλωσης. Μαζέψτε τις αποδείξεις αλλά να έχετε κατά νου ότι μεγάλος αριθμός από αυτές δεν θα σας χρησιμεύσουν καθόλου.

Το «κρυφό χαράτσι» που λειτουργεί εις βάρος της ευπαθέστερης των κοινωνικών ομάδων που είναι οι ασθενείς και οι ανήμποροι, λειτουργεί ως εξής: ως έκπτωση φόρου για τους ασθενείς, θα αναγνωρίζεται η ιατρική δαπάνη που υπερβαίνει το 5% του ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματος. Η δε έκπτωση φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3000 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Έχουμε, έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ξοδέψει 1000 ευρώ στους γιατρούς και προσκομίζει τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Από τα 1000 ευρώ, εκπίπτουν ως δαπάνη μόλις τα 250 ευρώ καθώς τα 750 ευρώ (που είναι το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος) πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων. Επί των 250 ευρώ, υπολογίζεται η έκπτωση φόρου με συντελεστή 10%, άρα ο φορολογούμενος γλιτώνει…25 ολόκληρα ευρώ. Με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, η έκπτωση φόρου είναι 100 ευρώ καθώς «κόφτης» δεν υπάρχει. Έτσι, η έκπτωση ψαλιδίζεται κατά…75%.

Με τον τρόπο που είναι δομημένο το νέο σύστημα, όσο μεγαλύτερο είναι το φορολογούμενο εισόδημα τόσο μικρότερη θα είναι η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.
Φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ, έχει ξοδέψει 2000 ευρώ σε γιατρούς. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες καθώς το 5% του εισοδήματός του (δηλαδή 2000 ευρώ) δεν θα λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Με το ισχύον καθεστώς, θα γλίτωνε 200 ευρώ.

Πηγή:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου