Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Σπάταλη η Ελλάδα στη χρήση του νερού;


Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού επανέρχεται στην επικαιρότητα ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το πρόβλημα της σπατάλης, της αλόγιστης χρήσης του νερού.


Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ( Ι.Γ.Μ.Ε ), η Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης νερού, κυρίως στην άρδευση καλλιεργειών, σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αν και προς το παρόν η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού, εντούτοις παραμένει "αγκάθι" η σπατάλη νερού που γίνεται στον κλάδο της γεωργίας.

Ειδικότερα στις παντός είδους γεωργικές εργασίες απορροφάται το 86% των χρησιμοποιούμενων υδάτινων πόρων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει μόλις το 24%!

Η περιβαλλοντική οργάνωση Μεσόγειος SOS τονίζει ότι στόχος της χώρας μας θα πρέπει να είναι η μείωση της κατανάλωσης του νερού στο μισό, χωρίς όμως να το στερηθεί το κοινωνικό σύνολο και χωρίς να απαιτούνται σημαντικές επιβαρύνσεις στις υποδομές.

Η περιβαλλοντική οργάνωση σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, ώστε να μη προτιμώνται οι υδροβόρες καλλιέργειες, αλλά και η στροφή στη βιολογική γεωργία, είναι από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Αλλά και η χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών για το πότισμα των γεωργικών καλλιεργειών, για παράδειγμα η χρήση χρονοδιακότπη και η επαναχρησημοποίηση του νερού, είναι από τα θέματα που θα πρέπει να επανεξετάσει ο γεωργικός κλάδος στη χώρα μας και πρωτίστως οι ειδικοί επιστήμονες και οι ασχολούμενοι επαγγελματικά με την γεωργία.

Πάντως, ήδη από το 2000 η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, καλείται να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό, η οποία θέτει ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την καλή οικολογική ποιότητα όλων των υδάτινων σωμάτων και τον περιορισμό των φαινομένων ρύπανσης των υδάτινων πόρων και πηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου