Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Αρχίζει η «μάχη» ΔΕΗ-ιδιωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού


Ανοίγει και πάλι η λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι κινήσεις που δρομολογούνται με τις δημοπρασίες φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, τον εξορθολογισμό της αγοράς ηλεκτρισμού σε...


συνδυασμό με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και την κατάργηση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς ρεύματος, δημιουργούν νέα δεδομένα. Πρόσφατα ο όμιλος Μυτιληναίου, μέσω της εταιρείας «Protergia», ανακοίνωσε τη δυναμική δραστηριοποίησή του στον χώρο της λιανικής.

Με έντονους ρυθμούς κινείται στον τομέα αυτό και η «Εlpedison», εταιρεία των ομίλων ΕΛΠΕ, της ιταλικής Edison και της «Ελλάκτωρ», η «Ηρων» του ομίλου της «ΤΕΡΝΑ», η Watenvolt κ.λπ., ενώ κατατίθενται και αιτήσεις για νέες άδειες. Πρόκειται για την τρίτη φορά που επιχειρείται στο διάστημα των τελευταίων 10-12 χρόνων να «ανοίξει» η αγορά λιανικής, τώρα όμως οι συνθήκες φαίνονται πιο ώριμες, ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο των προηγούμενων ετών.

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις παίζουν οι σχεδιαζόμενες δημοπρασίες ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, «που θα δώσουν για πρώτη φορά στις ιδιωτικές εταιρείες πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό πακέτο για τους πελάτες τους», δηλώνει ο κ. Ανδρέας Τζούρος, πρόεδρος των εταιρειών Elpedison Power και Τrading.

Η ΡΑΕ έχει ήδη δρομολογήσει τις απαιτούμενες κινήσεις σε θεσμικό επίπεδο, ενώ το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι από τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι έτοιμο για τις δημοπρασίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2015.

Οι δημοπρασίες αφορούν ποσότητες ηλεκτρισμού από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες παράγουν σήμερα τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής διαθέτουν εργοστάσια μόνον με φυσικό αέριο, που είναι σημαντικά ακριβότερο και έτσι έχουν ελάχιστα περιθώρια να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ. Η επιχείρηση επιμένει να υπάρχει κατώφλι στην τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, που να καλύπτει το κόστος της, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή και οι ιδιώτες προτιμούν οι δημοπρασίες να γίνονται σε ρυθμιζόμενη από τη ΡΑΕ τιμή. Η πρακτική των δημοπρασιών έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Γαλλία με το μοντέλο ΝΟΜΕ, που αποτελεί το πρότυπο για την Ελλάδα, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς. Θα λειτουργήσουν σαν ένας μεταβατικός μηχανισμός μέχρι την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

«Σε 2-3 χρόνια θα υπάρχει ένα πολύ διαφορετικό τοπίο», δηλώνει ο κ. Νίκος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia. Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές εκτιμάται ότι θα κατέχουν διψήφιο μερίδιο αγοράς στη λιανική και το υπόλοιπο κομμάτι θα το μοιράζονται, ανάλογα με το δυναμικό τους, οι δύο μεγάλες εταιρείες, η «μικρή ΔΕΗ» και η «μεγάλη» ΔΕΗ, το 17% της οποίας θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Σήμερα η ΔΕΗ στη λιανική κατέχει μερίδιο 98% στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και 96% στη μέση τάση (επιχειρήσεις και πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις).

Το 2011, όμως, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική είχε υποχωρήσει στο 92%-93%, με τη δραστηριοποίηση τότε των εταιρειών Energa, Ηellas Power, Reyma1 κ.λπ., ένα εγχείρημα με άδοξο τέλος, καθώς οι εταιρίες αυτές έκλεισαν αφήνοντας «φέσια» στους Διαχειριστές της Αγοράς και απλήρωτο μεγάλο μέρος του ΕΕΤΗΔΕ, που είχαν εισπράξει μεν από τους πελάτες τους αλλά δεν το απέδωσαν στο Δημόσιο. Οσο για την προηγούμενη απόπειρα, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, έληξε επίσης άδοξα, καθώς οι εταιρείες που προσπαθούσαν να πουλήσουν στη λιανική δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό της ΔΕΗ. Η κατάργηση του τέλους ακινήτων από τον λογαριασμό ρεύματος -το οποίο θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διόγκωση των ανεξόφλητων λογαριασμών προς της ΔΕΗ-, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που ανοίγουν οι δημοπρασίες και οι θεσμικές αλλαγές για την πραγματική απελευθέρωση, εκτιμάται ότι αυτή τη φορά θα εδραιώσουν το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Μειώσεις στα τιμολόγια για επιχειρήσεις

Aναπροσαρμογές στα τιμολόγια ρεύματος, με αυξήσεις άνω του 5% για τις χρεώσεις ενέργειας αλλά και ανάλογες μειώσεις στα τέλη δικτύων για τα νοικοκυριά, καθώς και αισθητές μειώσεις για τις επιχειρήσεις αποφάσισε η PAE.

Oι αλλαγές αφορούν τόσο στις χρεώσεις δικτύων, όσο και της ενέργειας και των παγίων και θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Iουνίου. Aναλυτικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας, στα οικιακά τιμολόγια προκύπτουν μειώσεις 5%-11% στις πάγιες χρεώσεις και αυξήσεις έως 5,4% στις χρεώσεις ενέργειας, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Aρχής η συνολική αύξηση για τους οικιακούς πελάτες (αθροιστικά για τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος και Δικτύου) στον λογαριασμό ενός τυπικού νοικοκυριού είναι μεταξύ 0,5% και 0,8%.

Aναλυτικότερα, οι νέες χρεώσεις έχουν ως εξής:

Για τους πελάτες στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες), οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος μειώνονται κατά 4,9%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.
Για τους πελάτες στη μέση τάση (βιομηχανίες μεσαίου μεγέθους, μεγάλες και μεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις), οι χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς μειώνονται κατά περίπου 29%, ενώ οι χρεώσεις για το δίκτυο διανομής μειώνονται κατά 1,8% ως προς το σκέλος ενέργειας και αυξάνονται 3,4% ως προς το σκέλος ισχύος.
Για τους οικιακούς πελάτες η εικόνα έχει ως εξής:
Δίκτυο διανομής: χρέωση ισχύος 0,56 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ/έτος (από 0,63), μείωση 11,11%. Xρέωση ενέργειας 0,0214 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,0203 (αύξηση 5,4%).
Δίκτυο μεταφοράς: χρέωση ισχύος 0,16 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ/έτος (από 0,17), μείωση 5,8%. Xρέωση ενέργειας 0,00563 ευρώ/κιλοβατώρα (από 0,00541), αύξηση 4%.

Για το Kοινωνικό Oικιακό Tιμολόγιο και το τιμολόγιο πολυτέκνων η χρέωση ισχύος τόσο για το δίκτυο μεταφοράς όσο και για το δίκτυο διανομής παραμένει μηδενική, ενώ η χρέωση ενέργειας αυξάνεται κατά 4% (μεταφορά) έως 4,9% (διανομή). Oι χρεώσεις ισχύουν τόσο για τους πελάτες της ΔEH όσο και για εκείνους που έχουν επιλέξει εναλλακτικούς προμηθευτές.


Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου