Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Βάζουν χέρι και στα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για ευδαπ αποθεματα

"Χέρι" στα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων κρατικών εταιρειών βάζει η κυβέρνηση, με τη ρευστότητα των κρατικών ταμείων να βρίσκεται ήδη στο κόκκινο και με τις συντάξεις να είναι άγνωστο εάν θα καταβληθούν έγκαιρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έκανε την αρχή με την ΕΥΔΑΠ της οποίας το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε (απόφαση 18644/συνεδρίαση 24ης Ιουνίου) τη δημιουργία λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου και θα μεταφερθεί τμήμα των διαθεσίμων της εισηγμένης.
Υπολογίζεται ότι από τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ύψους 243 εκατ. ευρώ, ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί στην ΤτΕ.
Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση:
-"διατηρούνται ταμειακά διαθέσιμα, βάσει του ταμειακού προγράμματος, ίσα με τις ταμειακές ανάγκες ενός περίπου μήνα. Το ποσό αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο και τοποθετείται σε τρεχούμενο λογαριασμό-overnight. Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα τυχόν πλεονάσματα που προκύπτουν από τις ημερήσιες εισπράξεις, κατατίθεται μέχρι νεωτέρας απόφαση του δ.σ. ως ακολούθως:
α. τοποθέτηση περίπου του 60% των υπολοίπων διαθεσίμων, με διαμοιρασμό του ποσού μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων σε προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι ενός μήνα.
β.τοποθέτηση περίπου του υπόλοιπου 40% των διαθεσίμων σε προθεσμιακούς λογαριασμούς δύο τραπεζικών ιδρυμάτων (περίπου 20% εκάστου), τα οποία προσφέρουν το μεγαλύτερο επιτόκιο, αναλογικά προς το προσφερόμενο επιτόκιο (κατόπιν έρευνας αγοράς) και για χρονικό διάστημα μέχρι εξαμήνου.
Η ανωτέρα διαδικασία αφορά τα πέντα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται η ΕΥΔΑΠ σήμερα, ήτοι Εθνική Τράπεζα, Alpha, Eurobank και Τράπεζα Αττικής. Σε αυτά προστίθεται ως έκτος συνεργαζόμενο τραπεζικό ίδρυμα η Τράπεζα της Ελλάδας".
Παρασκήνιο
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ακολουθεί τη δοκιμασμένη τακτική που υιοθέτησε σε άλλες εταιρείες του Δημοσίου που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται, δηλαδή, για τη διαδικασία της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κεντρικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, για την ΕΥΔΑΠ έπρεπε να ακολουθηθεί, κατά γράμμα, η νομική οδός. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ως εισηγμένη στο Χ.Α.Α. η εταιρεία έχει τη δυνατότητα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένη, να διατηρεί λογαριασμό στην ΤτΕ. Και για να "ενεργοποιήσει" το Δημόσιο τη δυνατότητα αυτή θα έπρεπε να λάβει χώρα σειρά ενεργειών.
Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τον Μάρτιο από την εταιρεία να εξετάσει, μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης αίτημα για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ "προκειμένου να μεταφερθούν ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούνται σε εμπορικές τράπεζες με σκοπό την επένδυσή τους".
Εν συνεχεία, στις 12 Ιουνίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Αντώνης Βαρθολομαίος με έγγραφό του προς τον κ. Βαρουφάκη ζήτησε την λήψη επιβεβαίωσης από το Νομικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δυνατότητα (και όχι την υποχρέωση) κατάθεσης μέρους των ταμειακών διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ στην ΤτΕ.
Τέλος, έγγραφο (23 Ιουνίου) του διευθυντή νομικών υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ γνωμοδοτεί θετικά ως προς τη δυνατότητα της ΕΥΔΑΠ να ανοίξει λογαριασμό στην ΤτΕ.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου