Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Με το «δεξί» η Εθνική 83 - 55 την Κορέα



«Ποδαρικό» με το δεξί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ εφήβων έκανε η Εθνική Ελλάδας, επικρατώντας άνετα 83 - 55 της Κορέας στα «Δύο Αοράκια».




Όπως μαρτυρά το τελικό σκορ η νίκη για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν εύκολη υπόθεση. Ο προβληματισμός για την επικράτηση κράτησε μόνο είκοσι λεπτά.

Στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου η Ελλάδα ήταν επηρεασμένη από το «τρακ» της πρεμιέρας, παρά τις «ζεστές» εκδηλώσεις του φίλαθλου κόσμου.

Θέμα ποιότητας πάντως δεν υπήρχε, καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι το ταλέντο ξεχείλιζε προς την «κυανόλευκη» πλευρά, απέναντι σε έναν αντίπαλο που το μόνο που έκανε ήταν να σουτάρει έξω από τα 6,75 χωρίς να παρουσιάζει τίποτα σε τακτικό επίπεδο.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα ξεκαθάρισαν νωρίς με το εθνικό συγκρότημα να προσφέρει και θέαμα.

Η Εθνική ξεκίνησε με τους Σταμάτη, Μουράτο, Παπαγιάννη, Σκουλίδα, Μήτογλου. Η πεντάδα της Κορέας αντίστοιχα ήταν οι Κ. Κιμ, Τζέον, Τ. Γιανγκ, Σονγκ, και Παρκ.

Η Ελλάδα μπήκε εμφανώς τρακαρισμένη παρά το γεγονός ότι η διαφορά δυναμικότητας με τους αντιπάλους της ήταν δεδομένη.

Το παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο χαρακτηρίστηκε από τις νευρικές επιλογές στην επίθεση και την αδυναμία της επιβολής ενός ρυθμού που θα επέτρεπε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να ξεφύγει στο σκορ.

Η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της Εθνικής ήταν 6 πόντοι (13 – 19, 32΄΄ πριν τη λήξη) με το σκορ να παραμένει χαμηλό παρά την απόλυτη κυριαρχία στα ριμπάουντ (12 – 5) εξαιτίας των βεβιασμένων επιλογών στην επίθεση.

Μήτογλου (8π.) και Σονγκ (6π.) ήταν οι πρωταγωνιστές της επιθετικά «άγονης» πρώτης περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα έτρεξε περισσότερο, με τη βοήθεια και του Ντόρσεϊ, που έδωσε ενέργεια και φαντασία.

Αμυντικά δέχτηκε μόλις 12 πόντους, όμως η αστοχία στην επίθεση παρέμενε.

Οι Κορεάτες κατάφεραν να κρατήσουν επαφή με το σκορ μέχρι τα μέσα της περιόδου, οπότε η Εθνική «ανέβασε στροφές».

Η διαφορά έφτασε στους 9 πόντους χάρις σε τρίποντο του Σταμάτη 2΄50΄΄ πριν τη λήξη, ενώ για πρώτη φορά έφτασε σε διψήφιο αριθμό από σε βολές του Ντόρσεϊ (24 – 36, στο 38΄42΄΄), με το ημίχρονο να κλείνει 28 – 36.

Σ’ αυτό το διάστημα οι Κορεάτες που σούταραν από...παντού είχαν 3/12 τρίποντα, εν αντιθέσει με τα 2/5 για τους «κυανόλευκους».

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ξεκίνησε με Σταμάτη καιΝτόρσεϊ στην πεντάδα, και η Εθνική βρήκε ρυθμό, στην επίθεση.

Με ένα σερί 8 – 0, κι ενώ η Κορέα δεν είχε σκοράρει στα πρώτα 4 λεπτά το σκορ έγινε 28 – 44.

Ο Ντόρσεϊ, σκόραρε, έκλεβε, και μοίραζε με τη διαφορά σταδιακά να αυξάνεται και να φτάνει τους 17 πόντους (31 – 48 με κάρφωμα του Μήτογλου στο 36΄).

Το παιχνίδι ήταν πλέον κάτω από τον πλήρη έλεγχο της Ελλάδας που συνέχιζε την απόλυτη κυριαρχία της κάτω από τα καλάθια με τους αντιπάλους μας να επιδίδονται σε ρεσιτάλ χαμένων προσπαθειών έξω από την γραμμή των τριών πόντων.

Ζητούμενο ήταν πλέον η παραγωγή θεάματος με τον Παπαγιάννη να έχει τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο τομέα.

Με «κάρφωμα» του νεαρού σέντερ του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε το τρίτο δεκάλεπτο που βρήκε μπροστά την Εθνική με 56 – 41.

Η τελευταία περίοδος είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα με την Ελλάδα να φτάνει τη διαφορά στους 20 πόντους (64 – 44) σε προσπάθεια του Μουράτου 7΄48΄΄ πριν την λήξη του αγώνα.

Ο Τσαλμπούρης πήρε στη συνέχεια τη σκυτάλη στο σκοράρισμα, ενώ η διαφορά συνεχώς αυξάνονταν.

Με βολή του Μπίλη 3΄31΄πριν τη λήξη η διαφορά έφτασε στους 24 (73 – 49).

Με τη νίκη να έχει εξασφαλιστεί, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε έτσι την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες.

Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή, με γκολ – φάουλ του Κόττα 14 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη (55 – 83), σκορ που ήταν και το τελικό στον εναρκτήριο αγώνα της Εθνικής.

Δεκάλεπτα 16 – 19, 28 – 36, 41 – 56, 55 – 83.

Κορέα: Κβον, Μπίεον 4 (1), Γιου 6 (2) , Γιάνγκ Τ., Γιανγκ Γ. Τζέον 20 (5), Παρκ 5 (1), Σονγκ 16 (1), Κιμ Χ, Γιανγκ Χ., Κιμ Κ. 2, Λι 2.

Ελλάδα: Τολιόπουλος, Λούντζης 5 (1), Κώττας 10, Ντόρσεϊ 11, Μήτογλου 12, Μουράτος 4, Σκουλίδας 4, Τσαλμπούρης 12, Μπίλης 4, Σταμάτης 5 (1), Παπαγιάννης 16 (16ριμπάουντ).

Με Μινωικό χρώμα η τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης είχε Μινωικό χρώμα καθώς χορεύτριες φορώντας την παραδοσιακή στολή ακολουθούσαν την πομπή σύμφωνα με τα πρότυπα της αρχαιότητας.

Στη συνέχεια ο κόσμος που βρίσκονταν στις εξέδρες (περισσότεροι από 3000) αποθέωσε τις 16 ομάδες

Πριν την έναρξη του αγώνα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας τις αποστολές των ομάδων στο Ηράκλειο.

«Καλωσορίζουμε τις ομάδες και τις αποστολές που ήλθαν στο Ηράκλειο. Καλούμε το φίλαθλο κόσμο της Κρήτης να αγκαλιάσει τη διοργάνωση στηρίζοντας τους αθλητές όλων των ομάδων. Ευχόμαστε παράλληλα καλή επιτυχία στην Εθνική μας ομάδα, και καλή δύναμη σε όλες αυτές που μετέχουν στη διοργάνωση. Εύχομα οι αθλητές να τελειώσουν χωρίς τραυματισμούς».

Το δικό του χαιρετισμό απηύθηνε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης:

«Η ΕΟΚ καλωσορίζει το μέλλον του μπάσκετ. Ήταν εύκολη απόφαση να δώσουμε τη διοργάνωση στο Ηράκλειο. Είμαι βέβαιος ότι οι φίλαθλοι του μπάσκετ θα απολαύσουν ωραίους αγώνες με αθλητές που θα προσφέρουν πλουσιο θέαμα. Εύχομαι υγεία και καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και καλή διασκέδαση στον κόσμο»

Εκ μέρους της FIBA ο Λιούμπομιρ Κοτλέμπα μιλώντας στα ελληνικά ανέφερε:

«Είναι τιμή μου να σας μεταφέρω μερικά λόγια για λογαριασμό του προέδρου της FIBA. Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη στην ΕΟΚ, και τους ανθρώπους της Κρήτης για την φιλοξενία. Απολαύστε τους αγώνες και καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου