Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Πέντε σημαντικά θέματα γύρω από την αφυδάτωση

Πέντε σημαντικά θέματα γύρω από την αφυδάτωση

Η αφυδάτωση παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση, διαπλάνατε όμως μια σύγχυση τι να πιείς πότε και πόσο.




Στο κείμενο που ακολουθεί δίνονται συμβουλές που έχουν να κάνουν τόσο με τη προπόνηση όσο και με τη καθημερινή ζωή 


1) Ενεργειακά ποτά

Για οποιαδήποτε προπόνηση η οποία δε διαρκεί περισσότερο απο μία ώρα δεν χρειάζεστε ενεργειακά ποτά, σκέτο νερό είναι αρκετό. Τα ενεργειακά ποτά καταναλώστε τα μετά απο έντονη προπόνηση που διαρκεί πάνω απο μία ώρα. Αυτό γιατί είναι σχεδιασμένα να παρέχουν στον οργανισμό ηλεκτρολύτες, υδατάνθρακες και υγρά τα οποία είναι σημαντικά για το σώμα και τα οποία χάνει με τη προπόνηση και τον ιδρώτα. Στις προπονήσεις με μικρότερη διάρκεια της μίας ώρας, το σώμα στρέφεται στις δικές του αποθήκες υδατάνθρακα και ηλεκτρολυτών οπότε το σκέτο νερό είναι αρκετό.

2)Πίνετε συχνά νερό 


Τι στιγμή που θα νοιώσετε οτι διψάτε το σώμα σας θα έχει ήδη χάσει περίπου το 1 % του βάρους του σε υγρά και απο τη στιγμή που θα έχετε χάσει το 2% μπαίνετε στη ζώνη της αφυδάτωσης και η απόδοση σας αν προπονείστε παράλληλα θα πέσει κατακόρυφα, προσπαθήστε να καταναλώνετε συνεχώς επαρκές ποσότητες υγρών.

3)Ο μύθος του καφέ


Ύστερα απο μελέτες η καφείνη βρέθηκε οτι δεν προκαλεί τάση για αφυδάτωση σε μια μέση κατανάλωση 1-3 mg/kg ή περίπου 2 φλυτζάνια την ημέρα, ωστόσο έχει αποδειχτεί η χρησιμότητας της σε προπονήσεις με διάρκεια και ένταση. Στην αντίθετη περίπτωση έχουμε το αλκοόλ το οποίο αποδεδειγμένα προκάλει αφυδάτωση.

4)Προσέξτε το χρώμα των ούρων σας 

Η παρατήρηση του χρώματος των ούρων είναι μια απλή μέθοδος για να παρατηρήσετε το επίπεδο αφυδάτωσης σας. Εάν τα ούρα είναι εντελώς διαυγή σημαίνει οτι έχετε υψηλή κατανάλωση σε νερό ίσως και περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ο στόχος είναι τα ούρα να έχουν ένα ελαφρύ κιτρινο χρώμα. Αν απο την άλλη είναι έντονα σκούρα τότε έιναι σαφώς ένα σημάδι αφυδάτωσης.

5) Τρόφιμα και αφυδάτωση


Τα τρόφιμα συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Για την ακρίβεια ενώ το 80% των ημερήσιων αναγκών για ενυδάτωση προέρχονται απο υγρά, το υπόλοιπο 20% το λαμβάνουμε απο τη τροφή, ιδιαίτερο ρόλο παίζουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως λαχανικά φρούτα κτλ.








Πηγή: mensfitness.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου