Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Καταναλώστε τα πάντα με μέτρο στις γιορτές

Καταναλώστε τα πάντα με μέτρο στις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο κόσμος χρειάζεται τονωτικές ενέσεις αισιοδοξίας και χαράς. Η περίοδος των εορτών είναι μια καλή τέτοια ευκαιρία.
 






Μπορεί να ξεχάσει για λίγο τα οικονομικά προβλήματα και να απολαύσει τις οικογενειακές στιγμές.

Μέσα σε ένα τέτοιο πνεύμα ακόμη και οι διατροφολόγοι κάνουν τα «στραβά μάτια» προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να απολαύσει μοναδικά εδέσματα. Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί πειρασμοί, όπως μελομακάρονα, δίπλες, κρασί, γαλοπούλα, έξοδοι που κάνουν τη συμμόρφωση με τη δίαιτα ακόμα πιο δύσκολη. Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς και χαράς και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο κ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού κλίματος και συνεπώς, δεν μπορούν να απουσιάζουν. Αυτό που θα πρέπει, ωστόσο, να απουσιάζει είναι η αντίληψη «μια φορά το χρόνο είναι, ας φάω τα γλυκά και για τους υπόλοιπους 11,5 μήνες».

Ένα ακόμα σημαντικό λάθος που γίνεται αυτό το διάστημα είναι οι τύψεις που, συνήθως, έχουμε μετά από μια διατροφική «παρεκτροπή». Οι ενοχές που νιώθουμε μάς στερούν σημαντικό κομμάτι της απόλαυσης ενός τροφίμου και επομένως, οι πιθανότητες να μην ευχαριστηθούμε την κατανάλωση ενός ή δύο μελομακάρονων είναι μεγάλες. Είναι προτιμότερο να απολαύσουμε την «αμαρτία» μας, να γευτούμε κάθε μπουκιά του εορταστικού γεύματος κι αν θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα (χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα), να πούμε στον εαυτό μας ότι την επόμενη μέρα θα φάμε λιγότερο ή θα κινηθούμε περισσότερο, αντισταθμίζοντας τη θερμιδική υπερβολή του γεύματος. Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ο έλεγχος βάρους είναι θέμα ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή τι θερμίδες τρώμε από τη μια και τι ξοδεύουμε από την άλλη.

Το μελομακάρονο έχει λιγότερες (200 kcal) και «ποιοτικότερες» θερμίδες από τον κουραμπιέ (240 kcal) και τη δίπλα (210 kcal) , αρκεί να μην το παρακάνετε. Η γαλοπούλα περιέχει λιγότερα λιπαρά από το κρέας και στη γέμιση προτιμήστε την παραδοσιακή με κιμά (επιλέξτε με χαμηλά λιπαρά), κουκουνάρι, σταφίδες, κάστανο και ρύζι. Φυσικά, καταναλώστε το αλκοόλ με μέτρο. «Δύο έως τρία ποτηράκια κρασί», σημειώνει, «βοηθούν να είμαστε στο κέφι, χωρίς να μας κάνουν να χάσουμε τον έλεγχο και λόγω ευχάριστης διάθεσης να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε από το εορταστικό τραπέζι».
Ο κ. Παπαλαζάρου συνιστά να δοκιμάσετε απ' όλα στις γιορτές «γιατί θέλουμε όταν αυτές τελειώσουν να είμαστε γεμάτοι (κυρίως ψυχολογικά), αλλά προπάντων ξεκούραστοι, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για το βάρος που θέλουμε», και τονίζει: «Δεν χρειάζεται να προσέχετε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, χρειάζεται όμως να το κάνετε μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων».





Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου