Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Παίρνουν "φωτιά" ξανά τα Telecoms

Παίρνουν "φωτιά" ξανά τα Telecoms

Σε μια χρονιά ραγδαίων μεταβολών προμηνύεται η νέα χρονιά για τις τηλεπικοινωνίες. Η δυστοκία, λόγω των οικονομικών συνθηκών, που καταγράφεται σε σημαντικό κομμάτι...





 της αγοράς στην προσέλκυση νέων πελατών και η έναρξη των διαδικασιών για την ενεργητική διαχείριση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες με τη συνδρομή ξένων funds, αναμένεται να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα εξελίξεων στον κλάδο.

Υψηλόβαθμα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς δεν έκρυβαν τις προηγούμενες ημέρες την εκτίμησή τους για τις επερχόμενες αλλαγές. Θεωρούν πως εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν τους πρώτους μήνες της χρονιάς σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο επιτακτική προς την κατεύθυνση πιθανών συγχωνεύσεων ή εξαγορών. Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε, κινήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Γλαύκος Περσιάνης, αναφερόμενος στο ζήτημα του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλώσει, από κοινού με τη Wind Ελλάς, η θυγατρική του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου για τη Forthnet.

Μιλώντας σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση, ο κ. Περσιάνης τόνισε ότι ως Vodafone "έχουμε τη διάθεση να επενδύσουμε στη σταθερή, όπως κάναμε τόσα χρόνια και με την κινητή" και αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της Forthnet, υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρό και ουσιαστικό ενδιαφέρον. "Η πρόταση που έχουμε καταθέσει, είναι μια πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά και να τονώσει τον ανταγωνισμό, τόσο στο κομμάτι της σταθερής όσο και της συνδρομητικής τηλεόρασης", για να συμπληρώνει πως "υπάρχει δυστοκία στο να καταλήξουμε, και κάθε μήνας που περνάει γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, διότι η αξία της εταιρείας πιέζεται μήνα με τον μήνα".

Αν και Vodafone-Wind πραγματοποίησαν από κοινού due diligence, τo οποίo ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση για τις επόμενες κινήσεις τους. Η Wind κατέχει εδώ και δύο χρόνια το 33% της Forthnet, έχοντας δηλώσει επίσημα ότι θέλει να προχωρήσει σε εξαγορά της, ενώ πρόσφατα έλαβε παράταση μέχρι το καλοκαίρι του 2016 η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης που είχε αποκτήσει η Vodafone Ελλάδος μετά από συμφωνία με τη Wind για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet (13,24%), οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα της Wind.

Νέα δεδομένα φέρνει, όμως, και η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Wind Ελλάς του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου Golden Tree, όπως πρώτο έγραψε το Capital.gr. Το fund απέκτησε το 25% της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της Wind, με δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο το επενδυτικό κεφάλαιο Anchorage. Αν και μικρότερη σε μέγεθος έναντι των ανταγωνιστών Vodafone Group και Deutsche Telecom, η Wind έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική καθώς κατόρθωσε τα τελευταία 7 χρόνια να εξυγιανθεί πλήρως και να αναδιαρθρώσει τα κόστη και τις λειτουργίες της ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στη σκληρή ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις για το φλέγον ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανείων της Forthnet συνεχίζονται μεταξύ τραπεζών και εισηγμένης. Η διοίκηση της τελευταίας έχει επιβεβαιώσει ότι παραμένει σε επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες, έχοντας ως στόχο την αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της, που στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου στα 400 εκατ.ευρώ. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, οι δανείστριες τράπεζες διενέργησαν ήδη ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο (financial due diligence) ο οποίος ολοκληρώθηκε μέσα στον προηγούμενο μήνα. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ανεξάρτητος νομικός έλεγχος, ενώ στο επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί και ανεξάρτητη επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου (Independent Business Review) της Forthnet.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο η εισηγμένη υπέβαλε προς τις τράπεζες επικαιροποιημένη πρόταση αναχρηματοδότησης, στα πλαίσια της οποίας εξετάζει και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ.ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τη διοίκηση να δηλώνει αισιόδοξη για την έκβασή τους.

Τέλος, ο όμιλος ΟΤΕ συντεταγμένα έχει υλοποιήσει μια σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, με πιο πρόσφατη την έκδοση τετραετούς ομολόγου μέσω της οποίας άντλησε το ποσό των 350 εκατ.ευρώ. Η έκδοση είχε ως στόχο την επιμήκυνση της λήξης των δανειακών του υποχρεώσεων και τη βέλτιστη κατανομή τους σε βάθος χρόνου. Ένα μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά των ομολόγων λήξεως 2016 και 2018, ενώ το υπόλοιπο ποσό που θα αντληθεί από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής του που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, τοποθετούν τον OTE μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη.




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου