Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

"Σεφτέ" και από τον ΟΤΕ στην αγορά ηλεκτρισμού, έστω και για δική του χρήση

Αποτέλεσμα εικόνας για ote

Δοκιμαστικές πρόβες που υποδηλώνουν την πρόθεση για ενεργότερη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρισμού, πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στην αγορά λιανικής...



του ηλεκτρισμού ο ΟΤΕ, ο οποίος με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ αποτελεί τη νέα προσθήκη μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ έχει εδώ και καιρό αποκτήσει το δικαίωμα να συμμετέχει στην αγορά ως προμηθευτής – αυτοπρομηθευτής, καθώς εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη σχετική άδεια. Τώρα όπως συμβαίνει και στην περίπτωση μιας άλλης μεγάλης εταιρείας που επίσης καταγράφεται ως προμηθευτής – αυτοπρομηθευτής, την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η συμμετοχή στην αγορά περιορίζεται σε δηλώσεις φορτίων και αντλήσεις ενέργειας που καλύπτουν ανάγκες του εσωτερικού δικτύου των εταιρειών και όχι τρίτων πελατών. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν οι μικρές ποσότητες με τις οποίες έχουν ενεργοποιηθεί στην αγορά οι δύο εταιρείες.

Για παράδειγμα το Φεβρουάριο ο Τιτάνας άντλησε 147 μεγαβατώρες την ημέρα, ενώ ο ΟΤΕ, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στις καταστάσεις του ΛΑΓΗΕ άντλησε μόλις 9 μεγαβατώρες την ημέρα. Συνολικά μέσα στο μήνα ο ΟΤΕ απορρόφησε από την ημερήσια αγορά 400 μεγαβατώρες, που αποτελούν και τις πρώτες ποσότητες ενέργειας που η εταιρεία εξασφάλισε για το δίκτυό της ως προμηθευτής και όχι ως πελάτης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, η κυριαρχία της ΔΕΗ διατηρείται ψαλιδιζόμενη διαρκώς: για το Φεβρουάριο το μερίδιο της ΔΕΚΟ ήταν 93,28% (από 94,39%) ενώ όλοι οι ιδιώτες προμηθευτές εμφανίζουν ενισχυμένα μερίδια. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος ιδιώτης προμηθευτής παραμένει ο Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα, Gdf Suez) ενώ ακολουθεί κατά πόδας η Elpedison (ΕΛΠΕ, Edison) και η Protergia (όμιλος Μυτιληναίος).

Ενδεικτικές του ενδιαφέροντος για την αγορά είναι οι πρόσφατες αναφορές που έκανε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Ε. Μυτιληναίος, ο οποίος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2015, σημείωσε ότι η ταχύτητα αύξησης του μεριδίου της θυγατρικής Protergia αποκτά ρυθμό και αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο χρόνο.

Εφόσον ο ΟΤΕ αποφασίσει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη λιανική του ηλεκτρισμού, εκ των πραγμάτων θα αναδειχθεί σε "πολύφερνη νύφη" για συνεργασία με κάποιον από τους δραστήριους προμηθευτές της αγοράς καθώς οι πιθανές συνέργειες που διανοίγονται τόσο σε επίπεδο μάρκετινγκ και πωλήσεων όσο και σε επίπεδο προϊόντων χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ενδιαφέρουσες. Βεβαίως μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει ότι θα προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες απελευθέρωσης της αγοράς που προβλέπονται από τη συμφωνία (δημοπρασίες ΝΟΜΕ και εφαρμογή του target model για τη χονδρική αγορά) ούτως ώστε να έχει νόημα το εμπορικό άνοιγμα σε μεγάλο αριθμό πελατών.

Υπό αυτήν την έννοια κάποιες συζητήσεις για συνεργασίες ή συνέργειες (όχι ειδικά με τον ΟΤΕ αλλά γενικότερα μεταξύ παρόχων υπηρεσιών ή δικτύων λιανικής) κυοφορούνται χωρίς ακόμη να έχουν μετουσιωθεί σε επίσημες συμφωνίες. Σημειώνεται τέλος ότι στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα ΕΛΤΑ που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να ενεργοποιηθούν στην αγορά αυτόνομα ή σε συνεργασία με υφιστάμενους παίκτες της αγοράς.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου