Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η πρώτη υδροηλεκτρική ανεμογεννήτρια του κόσμου παράγει ενέργεια ακόμα και όταν δεν φυσάει άνεμος



Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αιολικά πάρκα είναι η παύση της παραγωγής ενέργειας όταν δεν υπάρχει άνεμος. 



Δύο γερμανικές εταιρείες προσπαθούν τώρα να λύσουν αυτό το πρόβλημα με το συνδυασμό ανεμογεννητριών με την τεχνολογία υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα μονάδα αιολικής - υδροηλεκτρικής ενέργειας θα είναι η πρώτη του είδους της, και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική το 2018.

Η πρωτοποριακή μονάδα έχει σχεδιαστεί για να παράγει ενέργεια ακόμα και όταν δεν φυσάει άνεμος. Θα διαθέτει τις υψηλότερες ανεμογεννήτριες στον κόσμο, στα 178 μέτρα. Οι βάσεις της ανεμογεννήτριας θα χρησιμεύουν ως δεξαμενές που θα περιέχουν 7,3 εκατομμύρια λίτρα νερού, και το αιολικό πάρκο θα περιβάλλεται από μια πρόσθετη δεξαμενή που θα περιέχει 41 εκατομμύρια λίτρα νερού.

Για τη λειτουργία της, η αιολική - υδροηλεκτρική εγκατάσταση θα πρέπει να βρίσκεται πάνω σε λόφο. Το νερό θα ρέει από το λόφο για να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια, και θα αντλείται πίσω στο λόφο, όταν δεν απαιτείται ενέργεια. Αυτό επιτρέπει την αδιάκοπη παραγωγή ενέργειας. Οι υπεύθυνοι του έργου έχουν ήδη βρει μια ιδανική τοποθεσία στον Εθνικό Δρυμό Σουηβίας-Φρανκονίας της Γερμανίας.

«Οι Γερμανοί σε αυτήν την περιοχή είναι γνωστοί ως εφευρέτες. Έτσι, η νοοτροπία αυτής της τεχνολογίας ταιριάζει πολύ με τον τοπικό πληθυσμό. Είναι λίγο ριψοκίνδυνη, και δεν μπορεί να λειτουργήσει παντού. Αλλά η συγκεκριμένη μονάδα θα λειτουργεί για αρκετές δεκαετίες, και αναμένουμε ότι τα οφέλη θα γίνουν αισθητά σε αυτό το διάστημα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής χερσαίας αιολικής ενέργειας της εταιρείας GE Renewable Energy, Κλιφ Χάρις.

Το αιολικό κομμάτι θα παράγει 13,6 μεγαβάτ ενέργειας, και το υδροηλεκτρικό θα μπορεί να παράγει 16 μεγαβάτ. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τέσσερις ανεμογεννήτριες αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο το 2017, και το υδροηλεκτρικό κομμάτι θα αρχίσει να λειτουργεί το 2018. Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου παραγωγής τουλάχιστον του 45% της συνολικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2030.




Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου