Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση των έντονων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικά για την περιοχή της Ελλάδας, η φετινή χρονιά δείχνει...
να έχει τελείως διαφορετικό καιρικό προφίλ από το περσυνό, όπου διανύσαμε μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε αρκετές περιοχές, όταν σε κάποιες άλλες κάνει… χαλασμό!!!
Φέτος παρατηρούμε από πολύ νωρίς, μια έντονη κινητικότητα στον καιρό, ο οποίος όμως εκφράζεται βίαια. Για παράδειγμα, όπως θα δούμε παρακάτω, η μίση Ελλάδα πνίγεται και η άλλη μίση διψά!!! Παραδείγματα για τις βίαιες εκφράσεις του καιρού, υπάρχουν πολλά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή των Αθηνών, η οποία σε γενικές γραμμές δεν έχει δεχτεί σημαντικές ποσότητες βροχής. Εντούτοις, η πρωτεύουσα βίωσε μέσα σε λίγες ημέρες, δυο έντονες καιρικές καταστάσεις, καθώς ξέσπασε μια ισχυρή θύελλα και μια ισχυρή καταιγίδα τον Οκτώβριο, με μόλις μια εβδομάδα διαφορά, ενώ πέρσι τέτοια εποχή, η πρωτεύουσα για πρώτη φορά στην καιρική ιστορία της , κατέγραψε εμφάνιση ανεμοστρόβιλου!!!
Άλλο παράδειγμα, είναι οι απανωτές καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες καταιγίδες τους τελευταίους μήνες. Τα ποιο έντονα φαινόμενα εμφανίστηκαν στη Δυτική Πελοπόννησο, με τα κυριότερα γεγονότα από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι σήμερα.
Αντίθετα, η ΝΑ χώρα πλήττεται από ξηρασία, αφού οι τελευταίες σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν τον περασμένο Μάιο, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα της βροχόπτωσης παραπάνω. Η πορεία της βροχόπτωσης από πέρυσι μέχρι σήμερα, με την καφέ σκιαγραφημένη περιοχή, δείχνει την απόκλιση από τον μέσο όρο (το πάνω όριο είναι ο μέσος όρος και το κάτω ο φετινός υετός).
«Είναι φυσιολογικό για την περιοχή των Δωδεκανήσων το καλοκαίρι να μη σημειώνονται βροχοπτώσεις αφού δεν υπάρχουν συνοπτικά συστήματα να τροφοδοτήσουν την κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα με υγρασία, ενώ το ισχυρό μελτέμι μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες βροχόπτωσης», τόνισε στηGreenagenda.gr o Σταύρος Ντάφης – Φυσικός, Μετεωρολόγος – Πολυτεχνείο Παρισιού, Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας Επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ανέφερε, δε, ότι «τον Σεπτέμβριο ο μέσος όρος ύψους βροχόπτωσης (υετού) δεν υπερβαίνει τα 10mm, με τις πρώτες σημαντικές βροχές να πέφτουν από τα μέσα Οκτωβρίου και κυρίως το δεύτερο μισό του Νοέμβρη. Το πρόβλημα το φετινό υδρολογικό έτος είναι ότι εκδηλώθηκαν λίγες βροχοπτώσεις και με μεγάλη ραγδαιότητα και έτσι δεν έγινε σωστή πλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα. Το ύψος υετού φέτος υπολογίζεται περίπου στο 1/3 του μέσου όρου».
«Η Κρήτη», σημείωσε ο κ. Ντάφης «αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας αν και ο μέσος όρος υετού είναι μεγαλύτερος από αυτόν των Δωδεκανήσων, ιδιαίτερα στα δυτικά του νησιού, το τελευταίο εξάμηνο εκδηλώθηκε μόλις μία ισχυρή καταιγίδα η οποία προκάλεσε και καταστροφές σε καλλιέργειες».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου