Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ο κ. Παναγιωτάκης της ΔΕΗ , οι Κινέζοι της CMEC και η μπίζνα του €1 δισ.

Ο κ. Παναγιωτάκης της ΔΕΗ , οι Κινέζοι της CMEC και η μπίζνα του €1 δισ.

Το γιγαντιαίο έργο των έξυπνων μετρητών, που στην πιλοτική του φάση θα κοστίσει περί τα 44-45 εκατ. ευρώ, σε πλήρη ανάπτυξη ωστόσο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα...

επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 δις ευρώ και εξασφαλισμένες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και χρηματοδότηση, βάζουν στο ραντάρ τους οι Κινέζοι της εταιρείας CMEC. Χθες βρέθηκε στην Αθήνα ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας ο οποίος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη προκειμένου να συζητηθούν τα διάφορα κοινά project που οι δύο πλευρές θέλουν να προωθήσουν.

Και ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι οι Κινέζοι έχουν προτείνει την κατασκευή μιας νέας μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με δικά τους κεφάλαια, καθώς και άλλες συνεργασίες κυρίως στον τομέα της κατασκευής έργων σε γειτονικές χώρες ή τη συντήρηση και ανασκευή ελληνικών λιγνιτικών εργοστασίων, χθες έγινε γνωστή και μια άλλη πρόταση που έφερε στις βαλίτσες του ο πρόεδρος της κινεζικής κατασκευαστικής κ. Zhang Chun.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΕΗ (η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων) ο κ. Chun "δήλωσε ότι προτείνει την ίδρυση κοινής εταιρείας με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη των συνεργασιών τους. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις προθέσεις της εταιρείας είναι η πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής "Έξυπνων Μετρητών" σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για την διάθεση τους στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές. Επίσης ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η CMEC θα ανοίξει Γραφείο της εταιρείας στην Αθήνα".

Εκτός διαγωνισμού ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρόταση των Κινέζων για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής δεν είναι ακριβώς έκπληξη αφού αποτελεί πάγια τακτική κινεζικών εταιρειών να δημιουργούν γραμμές συναρμολόγησης (assembly lines) ή ήπιας μετασκευής σε χώρες της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πιστοποίηση ότι τα προϊόντα τους παράγονται – έστω και εν μέρει – εντός Ευρωπαϊκού χώρου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται προστασία από πιθανά μέτρα antidumping και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του παραγόμενου κινεζικής προέλευσης προϊόντος σε μία χώρα μέλος της ΕΕ. Αυτή η πρακτική ουσιαστικά "ξεκλειδώνει" και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για προϊόντα ή έργα που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση σε μεγάλο ποσοστό του budget από κοινοτικούς πόρους, όπως οι έξυπνοι μετρητές.

Την ίδια στιγμή πάντως που ο πρόεδρος της ΔΕΗ συζητούσε με τον ομόλογό του της CMEC για τους κινεζικούς έξυπνους μετρητές, η προσφορά της κινεζικής εταιρείας που κατέβηκε στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ  για το πιλοτικό έργο των πρώτων 180 χιλιάδων έξυπνων μετρητών , όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr, τέθηκε νοκ άουτ για τεχνικούς λόγους. Έτσι το εν λόγω έργο διεκδικούν πλέον οι δύο άλλες κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορές.

Για την ακρίβεια η προσφορά της κινεζικής CMEC κατατέθηκε από κοινού με την ελληνική εταιρεία Microdata (την εταιρεία του κ. Ν. Μπάκουλη, ο οποίος σημειωτέον διαδέχθηκε ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τον κ. Παναγιωτάκη ), τέθηκε εκτός διαγωνισμού καθώς δεν πληρούσε τα τεχνικά κριτήρια του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η θυγατρική της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό αυτό κατατέθηκαν αρχικά προσφορές από 3 κοινοπραξίες ήτοι τις: CMEC-MICRODATA, Intracom Telecom και OTE – Intrakat-Intrasoft International. Όπως ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και οι τρεις προσφορές έγιναν καταρχάς αποδεκτές, ωστόσο στην πορεία προέκυψαν θέματα και ενστάσεις. Ακολούθησαν προσφυγές, ενώ μόλις χθες βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, στον αποκλεισμό της κοινοπραξίας CMEC Microdata.

Προπομπός

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιλοτικό έργο των 180 χιλιάδων μετρητών συνδέεται και αποτελεί τον προπομπό για το μεγάλο project εγκατάστασης 7 εκατομμυρίων μετρητών, που υποχρεούται βάσει κοινοτικής νομοθεσίας η χώρα μας να εγκαταστήσει μέχρι το 2020 και το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει σε κόστος το 1 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό σε μεγάλο ποσοστό θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια ενώ το έργο είναι επιλέξιμο και για χρηματοδότηση από αναπτυξιακές τράπεζες και την ΕΤΕΠ.

Κινεζικό φλέρτ

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το περασμένο καλοκαίρι όταν ο κ. Παναγιωτάκης συμμετείχε στην αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι στην Kίνα έχει ακολουθήσει μια πρωτοφανής επίθεση φιλίας από κινεζικής πλευράς στον τομέα του ηλεκτρισμού για συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

Πρόκειται για προτάσεις συνεργασίας που ξεκινούν από την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για το 24% του ΑΔΜΗΕ από τη State Grid China Corporation, την πρόταση για repowering λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με κινεζικό εξοπλισμό και χρηματοδότηση από την κινεζική εταιρεία Spic, την κατασκευή νέας μονάδας στη Φλώρινα και την από κοινού κατάθεση προσφορών για ανάπτυξη νέων έργων σε χώρες των Βαλκανίων με τη CMEC.

Σημειώνεται τέλος ότι χθες έγινε γνωστό μέσω του δελτίου τύπου της εταιρείας ότι η ΔΕΗ και η CMEC συζητούν για τη δημιουργία κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη των συνεργασιών τους.




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου