Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πέντε καλοί λόγοι για να φάτε σοκολάτα

Πέντε καλοί λόγοι για να φάτε σοκολάτα
Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις ΗΠΑ έδειξε πως η με μέτρο κατανάλωση κακάο ή μαύρης σοκολάτας μπορεί να χαμηλώνει...


 την πίεση σε υγιή άτομα και να βελτιώνει την ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη, ισορροπώντας έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Κάνει καλό στην καρδιάΝέα έρευνα που ανακοινώθηκε τονίζει τα αρχικά συμπεράσματα πως η κατανάλωση σοκολάτας σε μέτριες ποσότητες μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Επιστήμονες στη Βρετανία ανέλυσαν τα στοιχεία από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχεδόν 21.000 άνθρωποι σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και κατόπιν τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της λειτουργίας της καρδιάς τους για σχεδόν 11 χρόνια. Η μέση ημερήσια κατανάλωση σοκολάτας ήταν επτά γραμμάρια, με διακύμανση από μηδέν μέχρι 100 γραμμάρια. 

Οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα εκείνων που έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα τη μέρα είχαν έως και 12% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθειες και 23% λιγότερες να υποφέρουν από εγκεφαλικό συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν καθόλου ή λιγότερη σοκολάτα, βρήκαν οι ερευνητές.

Βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η συχνή κατανάλωση σοκολάτας έχει βρεθεί να έχει θετική συσχέτιση με τη γνωστική απόδοση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 968 άτομα, ηλικίας από 23 έως και 98 ετών, στους οποίους μετρήθηκε η κατανάλωση σοκολάτας σε σχέση με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, "ανεξάρτητα από άλλες διατροφικές συνήθειες", όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση.

Η συχνή κατανάλωση σοκολάτας μάλιστα φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την οπτικό-χωρική μνήμη, την οργάνωση, τη μνήμη εργασίας, σάρωσης και παρακολούθησης, αλλά και την αφηρημένη συλλογιστική. Αιτία, οι φλαβανόλες κακάο, μια υποομάδα των φλαβονοειδών. Ειδικότερα, τα υψηλά επίπεδα από φλαβανόλες βρέθηκαν στη σκούρα σοκολάτα και σε μικρότερο βαθμό στη γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα. Τα ίδια υψηλά επίπεδα βρίσκονται επίσης στο τσάι, το κόκκινο κρασί και ορισμένα φρούτα όπως τα σταφύλια και τα μήλα.

Ρίχνει την πίεση και την κακή χοληστερίνη

Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, και πιθανότατα να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.Επίσης έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει και προστατεύσει από καρδιακά επεισόδια.

Δίνει ενέργεια

Λόγω της καφεΐνης που περιέχει, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας για το νευρικό σύστημα

Μπορείτε και να την πιείτε

Μια κούπα ζεστή σοκολάτα είναι όχι μόνο γευστική επιλογή για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, αλλά και εξαιρετικό φυσικό τονωτικό για τον οργανισμό. Το κακάο περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φλαβονοειδών ουσιών που είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών χημικών τροφίμων, το ρόφημα κακάο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προστατευτικών αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ίσες ποσότητες πράσινου τσαγιού ή κόκκινου κρασιού. Περιέχει επίσης ίχνη βιταμίνης Ε και μεταλλικών αλάτων, καθώς και μια μικρή ποσότητα σιδήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου