Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

9 εντυπωσιακά μικροπράγματα που δεν ξέρατε για το κρασί

1225449819_465_min_wines1

Το κρασί είναι το πιο κλασσικό ποτό στον κόσμο. Αν νομίζετε ότι τα ξέρατε όλα γι΄αυτό, σας παρουσιάζουμε 9 λεπτομέρειες που θα σας εκπλήξουν!


1. Ένα μπουκάλι κρασί 750 ml γίνεται κατά προσέγγιση από 0.75 κ. σταφύλια! Το ξέρατε όμως ότι παρόλο που γίνεται από σταφύλια, είναι απαγορευμένο για τους χορτοφάγους; Δείτε γιατί!

2. Η Γαλλία παράγει τα περισσότερα σταφύλια στο κόσμο αλλά η Ισπανία έχει τους περισσότερους αμπελώνες.

3. Η Πορτογαλία έχει πάρα πολλές μοναδικές ποικιλίες κρασιού. Τόσες πολλές που είναι περισσότερες από αυτές που υπάρχουν συνολικά στις ΗΠΑ!

4. Μπορεί σήμερα να είναι παράνομη η παραγωγή κρασιού στο Ιράν αλλά η οινοπαραγωγή στον κόσμο θεωρείται ότι ξεκίνησε από αυτές τις περιοχές, δηλαδή το Ιράν και τη Γεωργία. Η άμπελος (vitis vinifera) θεωρείται ότι κατάγεται από την αρχαία περιοχή του Καυκάσου. Μπορεί στο Ιράν η οινοπαραγωγή να είναι μηδενική, στην Γεωργία όμως ανεβαίνει συνεχώς. Διαβάστε εδώ για την δημοτικότητα που έχει στις ΗΠΑ.

5. Ένα σταφύλι που παράγει κρασί είναι δυο φορές μικρότερο από το φαγώσιμο σταφύλι. Έχει πολλά σποράκια και παχιά φλούδα και έχει πιο πολλά σάκχαρα από το κανονικό σταφύλι.

6. Ένα μπουκάλι κρασί μπορούν να το πιουν 2-3 άτομα και να ευθυμήσουν ή ένα μόνο άτομο και να μεθύσει! Πόσα ml είναι όμως η κανονική μερίδα; Και πόσο μπορεί να πιεί ένα άτομο που κάνει δίαιτα; Δείτε εδώ.

7. 300 χρόνια πριν το πιο περιζήτητο κρασί ήταν το Tokai Aszu (“toe-kye”) Aszú (“ah-sue”), ένα γλυκό και πλούσιο σε σώμα κρασί που ήταν συμπυκωμένο σαν σιρόπι. Το κρασί αυτό ήταν το αγαπημένο των Ρώσων τσάρων αλλά και των υπολοίπων ευγενών της Ευρώπης και κατάγεται από την Ουγγαρία. ["Vinum Regum, Rex Vinorum"[''Το κρασί των βασιλέων και ο βασιληάς των κρασιών'' (Λουδοβίκος ΙΔ')]

8. Την εποχή του Τζον Κένεντι, στον Λευκό Οίκο έπιναν συνήθως λευκό μπορντό. Ήταν ο Τζον Κένεντι που το προτιμούσε ή η Τζάκι; Θα σας γελάσουμε…

9. Το αγαπημένο κρασί της Κλεοπάτρας ήταν το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, γλυκό κρασί που ερχόταν από την Ελλάδα.




Πηγή: krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου