Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Παναγιωτάκης προς βιομηχανία: Αγοράστε λιγνιτικές μονάδες

Παναγιωτάκης προς βιομηχανία: Αγοράστε λιγνιτικές μονάδες

Μια ακόμη προσπάθεια για έξοδο της ΔΕΗ εκτός των ελληνικών συνόρων αποκάλυψε προ ολίγου ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας...



 στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης η ΔΕΗ σε συνεργασία με την κινεζική Shenhua εξετάζει την απόκτηση λιγνιτικού εργοστασίου στην Τουρκία με ισχύ κοντά στα 1000MW.

Από την ομιλία του κ. Παναγιωτάκη ξεχώρισε ωστόσο η αναφορά του στο θέμα της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτών και η έκκληση που απηύθυνε προς την ενεργοβόρο βιομηχανία να συμμετάσχει. Όπως είπε μετά την αποεπένδυση η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να παίξει το ρόλο του τροδοφοδότη της ενεργοβόρου βιομηχανίας που παίζει σήμερα. Αυτό πρέπει να οδηγήσει τη βιομηχανία στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση και ενεργός συμμετοχή της στην παραγωγή, πρέπει η βιομηχανία να γίνει ενεργός παίκτης και να εμπλακεί στην παραγωγή τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης καλώντας τους εκπροσώπους της να εξετάσουν και να μελετήσουν στρατηγικά τους όρους της συμφωνίας. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί το σημερινό μοντέλο της αγοράς αλλά πρέπει στο νέο μοντέλο να ανοίξει ο δρόμος για τα διμερή συμβόλαια που θα ικανοποιήσουν και τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης υπερασπίστηκε το μοντέλο της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτικών σημειώνοντας τα θετικά για τις τοπικές κοινωνίες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης όπου πρόκειται να πουληθούν οι μονάδες. Έκανε λόγο για ευκαιρία να γίνουν επενδύσεις στη Φλώρινα και να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο, ανοίγοντας πάνω από 600 έως 700 νέες θέσεις εργασίας και διασφάλιση της τηλεθέρμανσης προς την πόλη.

Αλλά και για τη Μεγαλόπολη σημείωσε ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος για το Αμύνταιο εκτίμησε ότι μπορεί ανακαινισμένο από συνεταίρο μαζί με τη ΔΕΗ καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να επενδύσει, ανέφερε ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας και η απασχόληση των εργαζόμενων στην περιοχή.

Για το μέλλον της ΔΕΗ τόνισε ότι σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται το νέο επιχειρησιακό πλάνο με τη βοήθεια της McKinsey που θα οδηγήσει στον πλήρη μετασχηματισμό της εταιρείας ενώ θα γίνουν το επόμενο διάστημα ανακοινώσει για την είσοδο της ΔΕΗ σε συγκεκριμένες δραστηριότητες κατά το πρότυπο της εισόδου στην αγορά φυσικού αερίου που έχει ήδη προαναγγελθεί. Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές οργανωτικές και νέα συστήματα διοίκησης στην εταιρεία.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισης τόνισε από την πλευρά του ότι ο κλάδος διύλισης ήταν και θα παραμείνει ένας σημαντικός ενεργειακός πυλώνας για τη χώρα προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα και σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως είπε η συνεισφορά του Τομέα Διύλισης στην Ελληνική Οικονομία καταδεικνύεται και από μελέτη που διενήργησε το 2015 το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία τα πετρελαιοειδή κατέχουν σταθερά την 1η θέση στις εξαγωγές του κλάδου μεταποίησης με την αξία τους να ανέρχεται σε 7,5 δις ευρώ τον χρόνο, την ώρα που η συνολική αξία παραγωγής φτάνει στα 14,3 δις ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου προανήγγειλε από την πλευρά του επενδύσεις 2,5 δις ευρώ στα επόμενα χρόνια που θα υλοποιηθούν για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Καβάλα Oil αναφέρθηκε στα έργα ενεργειακών υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη για μεταφορά φυσικού αερίου και στην αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα, Επίσης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Energean στο Ισραήλ όπου ως γνωστόν εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα Karish και Tanin




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου