Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Σε «Τοπίο Άγριας Φύσης» προτάθηκε να κηρυχθεί η κοιλάδα του Μόρνου

Σε «Τοπίο Άγριας Φύσης» προτάθηκε να κηρυχθεί η κοιλάδα του Μόρνου

Την κήρυξη της κοιλάδας του Μόρνου και των τριών βουνών που την περιβάλλουν, Οίτη-Γκιώνα-Βαρδούσια, ως «Τοπίου Άγριας Φύσης», του πρώτου αντίστοιχου στη χώρα, ζητούν...



 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Βουνού.

Όπως τονίζουν στην έκθεσή τους, η απομονωμένη περιοχή γύρω από τον άνω ρου του Μόρνου συνθέτει ένα από τα πλέον δραματικά, ποικίλα, αδιάσπαστα και σημαντικά τοπία ορεινής φύσης στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την υψηλότερη κορυφή της νότιας Ελλάδας, τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, εκτενή αλπικά λιβάδια, το νοτιότερο πληθυσμού του σπάνιου Βαλκανικού Αγριόγιδου, καθώς και πλήθος δασικών και ορεσίβιων ειδών πανίδας και χλωρίδας.

Οι δύο οργανώσεις τονίζουν, επίσης, ότι ενώ η κήρυξη προστατευόμενων περιοχών με τον ειδικό προσδιορισμό «Τοπίο Άγριας Φύσης» έχει ήδη προβλεφθεί με το Νόμο 1650 του 1986, ενώ διατηρήθηκε και στο Νόμο 3937 του 2011 (για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας), κανένα αντίστοιχο τοπίο δεν θεσμοθετήθηκε αλλά ούτε καν προτάθηκε ως τέτοιο στη χώρα.

Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός από μοχλό ανάδειξης της οικονομικά υποβαθμισμένης περιοχής, ο καθορισμός του συγκεκριμένου τοπίου μπορεί να ικανοποιήσει παράλληλα τη σύγχρονη προσέγγιση στην προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, που είναι η δημιουργία «πράσινων διαδρόμων» (green corridors), ενοποιώντας τις επιμέρους θεσμοθετημένες περιοχές (Ζώνες Ειδικής Προστασίας, Τόποι Κοινοτικής Σημασίας -περιοχές Natura 2000- αλλά και Εθνικοί Δρυμοί Οίτης και Παρνασσού).

Υπενθυμίζεται ότι στα βουνά πηγάζει το 60%-80% του πόσιμου νερού της Γης... Η 11η Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βουνού από τα Ηνωμένα Έθνη που αναγνωρίζουν με αυτό τον τρόπο την ανεκτίμητη αξία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου