Ερωτήματα εγείρει η ανάρτηση στο myschool, το πληροφοριακό σύστημα σχολικών μονάδων και διοικητικών δομών εκπαίδευσης, δίπλα στο όνομα των νυν σχολικών συμβούλων...
ότι η θητεία τους ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Σχολικοί σύμβουλοι έκαναν λόγο χθες στην «Κ» για «εν κρυπτώ θάνατο» του θεσμού διά χειρός Γαβρόγλου. Η ισχύουσα ρύθμιση που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Ν. Φίλη (άρθρο 39 παρ. 2 στον νόμο 4403/2016) παρατείνει τη θητεία των σχολικών συμβούλων έως την επιλογή των καινούργιων. Οι υπηρετούντες σύμβουλοι –οι οργανικές θέσεις είναι 832 πανελλαδικά, αλλά λόγω συνταξιοδοτήσεων καλύπτονται περί τις 750– έχουν αξιολογηθεί για να καταλάβουν τη θέση. Ωστόσο, η πρόσφατη πρόταση του υπουργείου για νέα οργάνωση των δομών που θα υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο δεν προβλέπει τη θέση. Η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων αναφέρει ότι ο Κ. Γαβρόγλου είναι αρνητικός με τον θεσμό και ουσιαστικά τον επικρίνουν ότι με τυχόν κατάργησή του θα κατανείμει τις αρμοδιότητές του πιθανώς σε στελέχη με κομματικές περγαμηνές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την αναφορά περί λήξης θητείας στα τέλη Δεκεμβρίου. Τις αιτιάσεις των σχολικών συμβούλων αποκρούει το υπ. Παιδείας. Αρμόδια στελέχη του, μιλώντας χθες στην «Κ», τόνισαν ότι η αναγραφή στο myschool περί ολοκλήρωσης θητείας έγινε για τεχνικούς λόγους του συστήματος.
Αναμοριοδότηση
Την ίδια στιγμή, η Εγνατία Οδός «ανασχεδιάζει» τον χάρτη των ελληνικών σχολείων. Η κατασκευή του μεγαλύτερου αυτοκινητοδρόμου της Ελλάδας, που διασχίζει το βόρειο κομμάτι της χώρας, αποτελεί βασική παράμετρο της «αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων», όπως ονομάζεται η διαδικασία που ξεκινά το υπ. Παιδείας.
Ειδικότερα, η μοριοδότηση είναι ο ορισμός του αριθμού μορίων που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί όταν εργάζονται σε σχολείο απομακρυσμένης περιοχής, με ουσιαστικό στόχο να θέσουν υποψηφιότητα για μετάθεση στην περιοχή της κατοικίας τους. Οταν ένας εκπαιδευτικός επιλέξει σχολείο ακριτικής περιοχής, πριμοδοτείται σε σχέση με εκείνον σε σχολείο αστικής περιοχής και άρα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση στις λίστες κατάταξης για τις ετήσιες μεταθέσεις εκπαιδευτικών.
Η διαδικασία της αναμοριοδότησης των σχολείων κρίνεται απαραίτητη, διότι η ισχύουσα έχει γίνει πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Παληγιάννης, η Εγνατία Οδός περιόρισε σημαντικά τις αποστάσεις χωριών με τις πρωτεύουσες των νομών τους οποίους διασχίζει. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αποχαρακτηρισθούν (και άρα να αναμοριοδοτηθούν) περιοχές που τώρα θεωρούνται απομακρυσμένες. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ισχύουσα μοριοδότηση έχει λάθη. Ενδεικτικά, υπάρχουν περιπτώσεις που δημοτικά σχολεία και γυμνάσια στην ίδια περιοχή μοριοδοτούνται διαφορετικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου