Από τις πιο δημοφιλείς αγορές της εορταστικής περιόδου, τα γούρια-κοσμήματα της χρονιάς που έρχεται υπόσχονται καλή τύχη και όμορφο design.
Φύση, άνθρωπος, μυθολογία και ιστορία, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε γνώριμα αλλά και απροσδόκητα μοτίβα και σύμβολα και το 2018.
Ενα μενταγιόν από μάρμαρο (Metamorphosis), δημιουργία των Krama Architects, συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή από γούρια του Μουσείου Μπενάκη. Το μουσείο προτείνει επίσης μια επιτραπέζια κουκουβάγια, σε σχέδιο της Σοφίας Μαύρου και υλικά από την κλωστοϋφαντουργία Μέντη. (www.benaki.gr). To Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εστιάζει στον αρχαίο κόσμο μέσα από μια συλλογή που περιλαμβάνει το καλότυχο ρόδι (εμπνευσμένο από νόμισμα της αρχαίας ελληνικής πόλης Σίδη), το καρποφόρο στάχυ και το Κέρας της Αμάλθειας (www.cycladic.gr). Ο οκταπέταλος ρόδακας –στη μορφή που απεικονίζεται σε ψηφιδωτό δάπεδο στις μεγάλες Θέρμες του Αρχαιολογικού Πάρκου στο Δίον– έχει πάρει τη θέση του στον οίκο Ilias Lalaounis, αλλά και στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, συμβολίζοντας τη δημιουργία και τη χαρά (www.lalaounis-jewelrymuseum.gr).
Στον οίκο Ζολώτα, ο χρυσός, ασημένιος και επιχρυσωμένος Αίολος επιτρέπει στους ανέμους του να μας οδηγήσουν στον σωστό προορισμό μέσα από μια συλλογή που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κολιέ, σκουλαρίκια και μανικετόκουμπα. Τα γούρια «Aeolos» στηρίζουν φέτος τις προσπάθειες της ΕΛΕΠΑΠ (www.zolotas.gr, www.elepap.gr). Η Folli Follie, με τις ελληνικές ρίζες και την παγκόσμια πορεία, προτείνει μια συλλογή από κολιέ σε σχήμα καρδιάς –που περικλείουν το 2018– σε ροζ επιχρύσωση ή ασήμι (www.follifollie.com/gr). Με μια ασημένια (γυαλιστερή ή οξειδωμένη) ή χρυσή νότα που φοριέται στον λαιμό, ο Minas αναπολεί το καλοκαίρι του 1993. Ηταν η χρονιά της πρώτης επίσκεψη του φίλου του Κιθ Ρίτσαρντς στο σπίτι του στη Μύκονο, όπου ο κιθαρίστας των Rolling Stones αναφώνησε: «Ξέρω τι κάνεις, μουσική με σχήματα» (www.minastudio.com). Το νούμερο 8 παίρνει τη μορφή του άπειρου στα ασημένια με κίτρινο χρύσωμα γούρια της Ιλεάνας Μακρή. Παρουσιάζονται και με λευκά ζαφείρια ή καφέ διαμάντια (www.ileanamakri.com).
Ο θόρυβος που κάνει ένα καμπανάκι διώχνει τα δυσάρεστα πνεύματα και την κακή ενέργεια στην Ελενα Βότση. Σχετικά μεγάλα σε μέγεθος, τα καμπανάκια διατίθενται σε οξειδωμένο ορείχαλκο αλλά και επιχρυσωμένα. (www.elenavotsi.com). Το σύμβολο του άπειρου, μέσα από μια γεμάτη φόρμα με βάρος και καμπύλες σχεδίασε ο Yannis Sergakis. Τα ασημένια γούρια προτείνονται σε επιχρύσωση ροζ, λευκού και κίτρινου χρυσού (www.yannissergakis.com).
Χορός αγάπης
Για τη Μυρτώ Αναστασοπούλου, το 2018 συμβολίζεται μέσα από δύο φόρμες που «συμβιώνουν» και ενώνονται σ’ έναν χορό αγάπης. Επιχρυσωμένα ή επιπλατινωμένα, τα ασημένια γούρια έρχονται σε μορφή μενταγιόν και βραχιόλι για εκείνη και μπρελόκ και μανικετόκουμπα για εκείνον (www.myrtoanastasopoulou.com). Κρεμαστά και βραχιόλια από ασήμι, ασήμι με σμάλτο αλλά και χρυσό σε μορφή βιολόσχημων ειδωλίων της Πρωτοκυκλαδικής Ι περιόδου είναι η πρόταση της Polina Sapouna Ellis. Τα γούρια, που φτιάχτηκαν για γυναίκες και άντρες, περιλαμβάνουν μια βίδα, που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον (www.polinasapounaellis.com).
Το παγώνι, σύμβολο της μακροζωίας, διαλέγει η Lito, δημιουργώντας κομμάτια με βιτρό και σμάλτο. Τα έσοδα των πωλήσεων προορίζονται για την ΜΚΟ Μάνα που στηρίζει καρκινοπαθείς γυναίκες (www.manaorg.com). Παράλληλα, η σχεδιάστρια δημιούργησε και τις Σταγόνες Αγάπης για την Εταιρεία Σπαστικών, οι οποίες διατίθενται στα i-D concept stores (www.litofinejewelry.com).
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου