Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

"Τράπεζα της Ενέργειας" η Εθνική Τράπεζα

"Τράπεζα της Ενέργειας" η Εθνική Τράπεζα

Μεγάλο άνοιγμα στις χρηματοδοτήσεις στο χώρο της ενέργειας, το οποίο θα ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον τομέα αυτό και θα την καταστήσει την "Τράπεζα της Ενέργειας", ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα.


Όπως εκτιμά η ΕΤΕ, κατόπιν της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας και της προοπτικής ανάπτυξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης, ο τομέας της ενέργειας θα χρειαστεί κεφάλαια περίπου 8 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Στην απευθείας χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων, αλλά και στην εξεύρεση κεφαλαίων από το εξωτερικό, η Εθνική θα πρωτοστατήσει, στοχεύοντας να γίνει η αδιαφιλονίκητη Τράπεζα της Ενέργειας.

Με αυτό το μήνυμα, η Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα ο τομέας Corporate με επικεφαλής τους κ.κ. Δημήτρη Καποτόπουλο, Γενικό Διευθυντή Εταιρικής Τραπεζικής και Βασίλη Καραμούζη, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, πραγματοποίησε χθες ειδική εκδήλωση, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 120 προσκεκλημένοι και όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου της ενέργειας.

ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών του οποίου κομμάτι θα αποτελέσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, παραγωγοί ρεύματος όπως η Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος Μυτιληναίου, ο όμιλος Κοπελούζου, Ελληνικά Πετρέλαια και Motoroil από πλευράς διυλιστηρίων, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και μικρότερες εταιρίες ενέργειας στο χώρο των ΑΠΕ, η ΔΕΣΦΑ, η ΕΠΑ Αττικής, η ΕΔΑ Αττικής, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων στη χθεσινή εκδήλωση. Παρόντες ήταν επίσης ο Ριχάρδος Λαμπίρης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, η Επικεφαλής του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη, καθώς και εκπρόσωποι της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο οποίος επεσήμανε το ευρύ πεδίο που ανοίγεται στο χώρο της ενέργειας και τον ηγετικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Εθνική Τράπεζα.

Όπως τόνισαν τόσο ο κ. Φραγκιαδάκης, όσο και οι κύριοι Καποτόπουλος και Καραμούζης, ο αριθμός των παικτών στην ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι απαιτήσεις τους για χρηματοδότηση έχουν γίνει, αναλόγως, και μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες. Όπως αναφέρθηκε, η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να ανταποκριθεί στα δεδομένα αυτά, έχει προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και έχει δημιουργήσει ένα σκέλος corporate (εταιρικό) και ένα σκέλος investment (επενδυτικό) με τρεις βασικούς πυλώνες: α) το Large Corporate, στο οποίο εντάσσονται οι παραδοσιακές εταιρικές χορηγήσεις, οι εγγυητικές, οι ενέγγυες πιστώσεις κ.λπ., β) το Specialized Lending & Syndications, για την παροχή υπηρεσιών project finance για έργα τύπου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γ) το Investment Banking, το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία "γέφυρας" μεταξύ επενδυτών του εξωτερικού και ελληνικών εταιριών που θέλουν να επενδύσουν στην ενέργεια.

"Τα 8 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα την προσεχή πενταετία, θα πρέπει να έρθουν και από επενδυτές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, κοιτάζουμε σοβαρούς επενδυτές που θέλουν να βάλουν μετοχικό κεφάλαιο σε επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα και θα τους παράσχουμε χρηματοδότηση", αναφέρθηκε.

Όπως τονίστηκε, η χθεσινή πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας είναι η πρώτη από μία σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν σε σχέση με την ενέργεια. "Σκοπός της Εθνικής Τράπεζας είναι να βρίσκεται κοντά στους πελάτες της, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και στους προβληματισμούς τους. Θέλουμε να γίνουμε καταλύτες των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστεί ήδη στις χρηματοδοτήσεις στο χώρο της ενέργειας, έχοντας μεγάλο συνολικό χαρτοφυλάκιο στον τομέα της ενέργειας από εταιρικούς πελάτες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με δυναμική περί τα 1,1 GW και σε έργα ΣΔΙΤ που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου