Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Ανείπωτη τραγωδία με 24 νεκρούς από τις πυρκαγιές στην Αττική

kineta-pyrka

Στους 24 ανέρχονται οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές που πλήττουν από χθες το μεσημέρι την Αττική.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 150 είναι οι τραυματίες - ανάμεσά τους και 16 παιδιά - εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες έχουν κοπάσει, ενώ σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε πλήρη ανάπτυξη και κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουν την έκταση των πύρινων μετώπων. Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Oι ισχυροί άνεμοι, το εύφλεκτο πευκόδασος και η διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής επέτρεψαν στις πρώτες μεγάλες φωτιές του φετινού καλοκαιριού να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ώρες κυκλώνοντας οικισμούς, καίγοντας δεκάδες κατοικίες και αυτοκίνητα, αναγκάζοντας πολίτες να καταφύγουν σε παραλίες, αλλά και μέσα στη θάλασσα, για να γλιτώσουν. Κάποιους τους παρέσυρε το ρεύμα και διασώθηκαν μέσα στη νύχτα από επιβατηγά πλοία και ψαροκάικα που τους μετέφεραν στην πλησιέστερη ακτή.

Επιστρατεύτηκαν μέχρι και η φρεγάτα «Ελλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του Πολεμικού Ναυτικού για να απεγκλωβίσουν όσους βρίσκονταν στις παραλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου