Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η κινητή τηλεφωνία στη μάχη κατά της πανδημίας



Πριν από λίγες ημέρες ο διακεκριμένος καθηγητής του ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης, ανάρτησε έναν εξαιρετικά χρηστικό δεκάλογο με συμβουλές προστασίας από τον κορονοϊό.
 



Εκεί αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τη συσκευή του κινητού μας ωσάν να ήταν μόνιμα μολυσμένη και την απολυμαίνουμε πριν από κάθε χρήση. Κατά μια έννοια, λοιπόν, οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας αποτελούν ενδεχομένως τον Δούρειο Ίππο του ιού σε περιπτώσεις απροσεξίας. Την ίδια ώρα, όμως, τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αναδειχθούν σε έναν «από μηχανής θεό» στη μάχη κατά της νόσου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, στην Ιταλία, στη Γερμανία και την Αυστρία οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δίνουν στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις αποστάσεις που διανύουν σε καθημερινή βάση οι πολίτες, με προστασία στα προσωπικά δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές μπορούν να ελέγξουν τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα δεδομένα αυτά εάν αξιοποιηθούν σωστά από κοινωνικούς επιστήμονες μπορούν να μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα ζωτικής σημασίας (στην κυριολεξία) για το ποια κοινωνικά μηνύματα έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα συμμόρφωσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση συνεργάζεται με την εταιρεία Ο2 για να διαπιστωθεί -και σε αυτή την περίπτωση σε ανώνυμη βάση- εάν οι πολίτες τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας αλλά και τα ληφθέντα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Η έμφαση θα δοθεί στο Λονδίνο όπου καταγράφονται ήδη περισσότερα από 1.200 κρούσματα. Στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες τα δεδομένα των χρηστών αξιοποιούνται για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Εδώ ελλοχεύει προφανώς ο κίνδυνος παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αλλά η στάθμιση των θιγόμενων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την προστασία της ταυτότητας των κρουσμάτων μπορεί να επιτρέψει την αξιοποίηση και αυτής της πρακτικής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη δε Σιγκαπούρη τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή TraceTogether η οποία βοηθά στον εντοπισμό των επαφών όσων μολύνθηκαν.

Στην Ελλάδα η λειτουργία της υπηρεσίας επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112 αποτέλεσε ένα μεγάλο και απαραίτητο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση. Πλέον, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε τάχιστα και στο επόμενο.




Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου