Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Νοέμβριο η προκήρυξη, Δεκέμβριο το wacc, Μάρτιο το ρυθμιστικό της διανομής



Σαφέστερο γίνεται πλέον το χρονοδιάγραμμα της μερικής αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ μετά τις τροπολογίες που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα παρέχεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η εξουσιοδότηση να εκδώσει άμεσα την απόφαση για το Ρυθμιζόμενο Έσοδο του Διαχειριστή. Προβλέπεται δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, δυο μήνες πριν την έναρξη της ρυθμιστικής περιόδου 2021-2024, να εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για την μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου.

Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χρειάζεται για την υποβολή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων για το Ρυθμιζόμενο Έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την περίοδο 2021-2024, προβλέπεται η έκδοση της Ρυθμιστικής Απόφασης Διανομής για την τετραετία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Δίνεται ωστόσο η ευελιξία στη ΡΑΕ να καθορίσει νωρίτερα (και μέχρι 31.12.2020) με απόφασή της, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, την παράμετρο που αφορά την απόδοση κεφαλαίου (wacc) την οποία πρέπει βεβαίως να έχουν υπόψη τους οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να «χτυπήσουν» το 49% (με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας) του Διαχειριστή.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει επανειλημμένως ο υπουργός θα ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου, με στόχο να έχει αναδειχθεί επενδυτής έως την επόμενη Άνοιξη.

Το νέο πλαίσιο, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνει δύο ρυθμιστικές περιόδους 2021-2024 και 2025-2028, γεγονός που δίνει στους υποψήφιους μνηστήρες μια μακροπρόθεσμη επενδυτική …ορατότητα για την αποδοτικότητα της επένδυσης στα δίκτυα.



Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου