Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

ΔΕΗ: Γιατί ενδιαφέρεται για τον Κωτσόβολο – Τι σημαίνει για το λιανεμπόριο ενέργειας πιθανή εξαγορά της αλυσίδας λιανεμπορίου



Δεδομένη θεωρείται από παράγοντες της αγοράς η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από τη ΔΕΗ για την απόκτηση...

 της λιανεμπορικής αλυσίδας «Κωτσόβολος».

Αν και πηγές της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού δεν επιβεβαιώνουν προσώρας την πρόθεση της να υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά της επιχείρησης μέλος του ομίλου Currys, εντούτοις άλλες πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του κ. Γιώργου Στάσση να έχει αποκτήσει ήδη πρόσβαση στα στοιχεία της Κωτσόβολος που διαθέτει στους ενδιαφερόμενους η Citi.

Οι στόχοι

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επιδιώκει με την κίνηση αυτή να αντλήσει μία πρόσθετη πηγή εσόδων. Η υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους της ώστε η εταιρεία να ρίξει το μερίδιο της στο 49% κινητοποιεί τη διοίκηση της στο να ανακτήσει μέρος των εσόδων της από την απώλεια πελατολογίου.

Έτσι, στη Χαλκοκονδύλη η υπόθεση της Κωτσόβολος κρίνεται ως ιδανική ευκαιρία.

Πέραν αυτού, η δημόσια εταιρεία θέλει να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει μέσα από το επιχειρησιακό της σχέδιο και είναι η πράσινη μετάβαση και η διείσδυση στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται στους τελικούς καταναλωτές και συνεπώς η εξαγορά του Κωτσόβολου της ανοίγει το δρόμο.

Ήδη έχει ξεκινήσει τον μετασχηματισμό των δικών της καταστημάτων, και η προσθήκη των 95 σημείων πώλησης της λιανεμπορικής εταιρείας δίνει ώθηση στη ΔΕΗ για την επέκταση της σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον τα logistics που διαθέτει η Κωτσόβολος είναι έτοιμα και μάλιστα ενισχύονται μέσα από την επένδυση που ετοιμάζει στον Ασπρόπυργο.

Το retail στην ενέργεια

Η ΔΕΗ με πιθανή απόκτηση της αλυσίδας μπαίνει δυναμικά στην παροχή των υπηρεσιών και προϊόντων ενέργειας, όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας, στο smart living, στην πώληση φωτοβολταϊκών στη στέγη και υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι πιο εύκολο να διατεθούν στην αγορά με την πώληση προϊόντων ηλεκτρικών συσκευών αλλά και σε συνδυασμό με την προσφορά των προγραμμάτων ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας.

Το ενδεχόμενο απόκτησης του Κωτσόβολου θα σηματοδοτήσει μία μεγάλη ανατροπή στο retail της ενέργειας, λένε παράγοντες της αγοράς, παρόμοια με εκείνη στις τηλεπικοινωνίες όταν ο ΟΤΕ απόκτησε τα καταστήματα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικονομικά οφέλη από την απόκτηση της αλυσίδας Κωτσόβολος υπολογίζονται στην προσθήκη ετησίως στα EBITDA της ΔΕΗ περί τα 50 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά το τίμημα εξαγοράς οι ίδιες πηγές το εντοπίζουν στην περιοχή των 200 – 300 εκ ευρώ.

Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ, λένει πηγές της αγοράς, φέρεται αποφασισμένη να υλοποιήσει το σχέδιο της διείσδυσης της στο retail της ενέργειας ανεξάρτητα από το όχημα… Δηλαδή αν δεν είναι η Κωτσόβολος μπορεί να είναι κάποια άλλη αλυσίδα και αν πάλι δεν είναι ένα έτοιμο δίκτυο καταστημάτων, η δημόσια εταιρεία θα προχωρήσει ταχύτατα στην ανάπτυξη των δικών της σημείων πώλησης μέσα και από το franchise.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου