Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΑΔΜΗΕ: Ανάκαμψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο - Πως διαμορφώθηκαν τα μερίδια στην αγορά προμήθειας



Ανακάμπτει για πρώτη φορά μέσα στο 2023 τον Ιούλιο η κατανάλωση ρεύματος, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καταγράφοντας αύξηση...

κατά 8,7%. Εντούτοις η κατανάλωση το πρώτο 7μηνο του έτους παραμένει μειωμένη κατά 5,73%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, στην πτώση αυτή, συνέβαλε κατά κύριο λόγο η μείωση της ζήτησης στο σύστημα, η οποία άγγιξε το 9,49% σε σχέση με το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2022. Ακολουθεί η μείωση κατά 6,14% στη ζήτηση στο δίκτυο μέσης τάσης, ενώ μικρότερη, κατά 5,5%, ήταν η πτώση της ζήτησης από τους πελάτες υψηλής τάσης.

Όσον αφορά την ανάκαμψη του Ιουλίου, πρόκειται για τον πρώτο μήνα του 2023 όπου η εξέλιξη της ζήτησης κινείται σε θετικά επίπεδα, κυρίως γιατί ο παρατεταμένος καύσωνας αύξησε την κατανάλωση.

Το ενεργειακό μείγμα


Η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών φαίνεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη άνοδος, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, προήλθε από το δίκτυο διανομής (από το οποίο ηλεκτροδοτούνται νοικοκυριά και μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις. Στο δίκτυο, η αύξηση έφτασε το 10,6% (450 Γιγαβατώρες).

Επίσης, σε απόλυτα νούμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (κατά 64 Γιγαβατώρες) προήλθε από τη ζήτηση στην Κρήτη, μέρος της οποίας καλύπτεται από το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς, μέσω της διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο. Στον αντίποδα, μειωμένη σε ετήσια βάση ήταν η κατανάλωση από τα ορυχεία και τους πελάτες υψηλής τάσης (μεγάλες βιομηχανίες).

Για την κάλυψη των αναγκών, η μεγαλύτερη συμμετοχή τον προηγούμενο μήνα προήλθε από τις μονάδες αερίου, το μερίδιο των οποίων διαμορφώθηκε σε 34,7%. Σε μικρή απόσταση, με ποσοστό 33,6%, βρέθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές, ενώ σημαντικά συνέδραμαν και οι εισαγωγές (κατά 13,1%). Σχετικά αυξημένη ήταν και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (10,7%), όπως και των υδροηλεκτρικών (7,8%).

Τα μερίδια στην αγορά προμήθειας

Όσον αφορά τα ποσοστά των εταιρειών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ αύξησε τη «θέση» της σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται σε 58,79% από 54,83%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΗΡΩΝ με 9,24%, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μεταξύ της ΔΕΗ και της Viohalco.

Ακολούθησε η Protergia (Mytilineos) με 7,74%, η Elpedison με 5,73%, η NRG με 5,29%, η Φυσικό Αέριο ΕΕΕ με 3,07% και η Watt και Volt με 2,99%.

Τις δύο επόμενες θέσεις κατέλαβαν η ZeniΘ με 2,56% και η Volterra με 1,8%, ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές στο σύνολό τους 2,8%. υπενθυμίζεται ότι η Watt και Volt και η Volterra έχουν εξαγορασθεί από τη Mytilineos.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου