Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Πέντε φαράγγια της Ελλάδας που αξίζει να περπατήσεις



Τα φαράγγια, αυτές οι βαθιές χαράδρες που κόβουν τη φύση στα δυο, είναι μόνο κάποια από τα θαύματα του κόσμου μας, που πρέπει σίγουρα...

κάποια στιγμή να εξερευνήσεις την ομορφιά τους. Βραχώδεις σχηματισμοί με στενά περάσματα, γίνονται ο τόπος που ανθίζουν πολύχρωμα λουλούδια ή επιλέγουν να κάνουν τις φωλιές τους σπάνια πτηνά, δημιουργώντας ένα καθόλα μαγευτικό σκηνικό. Ας δούμε λοιπόν θαυμάζοντας, κάποια απτά πιο σπουδαία φαράγγια της ελληνικής επικράτειας, που αξίζει αν μην τι άλλο να τα διασχίσεις…

Φαράγγια: Όταν η φύση σου κόβει την ανάσα

Φαράγγι της Σαμαριάς



Δεύτερο μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά σε μήκος και ανακηρυγμένο ως το μοναδικό απόθεμα βιόσφαιρας από την UNESCO, το φαράγγι της Σαμαριάς είναι σίγουρα ένα απ´ τα πολύτιμα στολίδια του νόμου Χανίων στην Κρήτη. Η περιήγηση σου στο μοναδικό σκηνικό του θα αρχίσει από τη θέση Ξυλόσκαλο, με την απότομη κλίση να κάνει έντονα την εμφάνιση της απτά πρώτα κιόλας μέτρα που θα συναντήσεις βαδίζοντας, φύλαξε δυνάμεις για το τέλος της διαδρομής όπου θα αντικρίσεις τη ανεπανάληπτη συνάντηση του τοπίου με τα νερά του Λιβυκού πελάγους.


Χαράδρες που το βάθος τους σου κόβει την ανάσα και υπέροχες ρεματιές δημιουργούν ένα πλήρως καθηλωτικό θέαμα που πλημμυρίζει με τον ήχο των τρεχούμενων νερών απ´ τις πηγές που ντύνουν το περιβάλλον του, μια εμπειρία περίπου έξι ωρών που δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να τη ζήσεις. Φορά τα πιο βολικά σου αθλητικά παπούτσια, μην ξεχάσεις το καπέλο, το αντιηλιακό, το νερό και το φαγητό σου και ξεκινά για την περιπέτεια. Έχε στο νου σου πως στις εφτά το απόγευμα όλοι οι επισκέπτες απομακρύνονται απ´ την περιοχή του φαραγγιού, αφού η διανυκτέρευση απαγορεύεται λόγω του φόβου των κατολισθήσεων.

Φαράγγι του Βίκου



Ευρισκόμενο στην βόρεια πλευρά των Ιωαννίνων, το φαράγγι του Βίκου δεν είναι μόνο διάσημο για την ομορφιά του τοπίου του αλλά και για το μέγεθος του ανοίγματος του σε σχέση με το βάθος του. Απόκρημνες πλαγιές με σχηματισμούς από βράχια και βλάστηση κατάφυτη με φαρμακευτικά βότανα συνθέτουν ένα κατεξοχήν ανεπανάληπτο σκηνικό, που θα σε σαγηνεύσει όταν το αντικρίσεις. Η παρουσία του ποταμού βοϊδομάτη, αλλά και του βουνού της Τύρφης καδράρουν άψογα ένα μέρος που αναδεικνύει την ομορφιά της φύσης στο έπακρον. Κατά την διάρκεια του μοναδικού περιπάτου σου θα συναντήσεις μια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, που ζει και αναπνέει στο προστατευμένο αυτό φαράγγι από την UNESCΟ.


Η διαδρομή που απαιτείται διαθέτει μια εναλλαγή από κατηφορικά και ανηφορικά κομμάτια, ζητώντας την καλή φυσική σου κατάσταση, αφού η πεζοπορία που θα κανείς διαρκεί περίπου εφτά ώρες ενώ οι έξοδοι του φαραγγιού κατά μήκος του είναι περιορισμένες, με την όλη διαδρομή να καλύπτει την απόσταση από το Μονοδένδρι μέχρι και το ομώνυμο χωριό.

Φαράγγι του Λούσιου


Το φαράγγι του Λούσιου στο νομό Αρκαδίας, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά δημιουργήματα της φύσης. Κατά μήκος του θα βρεις να κυλάνε τα νερά του Λούσιου ποταμού, απ´ τον οποίο πήρε μάλιστα και το όνομα του το φαράγγι. Καθώς διασχίζεις το 15 χιλιομέτρων σκηνικό του θα αντικρίσεις ένα μεγάλο εύρος τοπίων, από βραχώδεις σχηματισμούς μέχρι και κατάφυτη βλάστηση, με μια ποικιλία δέντρων από ιτιές, πλατάνια μέχρι και φυτά αναρρίχησης να ανθίζει γίνοντας τόπος κατοικίας της πανίδας της περιοχής.


Το φαράγγι του Λούσιου, φέρει την ονομασία και Άγιος όρος της Πελοποννήσου γιατί βρίσκεται χτισμένο μέσα του ένα πλήθος από εκκλησίες και μοναστήρια γί αυτό και το υπουργείο πολιτισμού έχει ανακηρύξει τον τόπο αυτό, αρχαιολογικό χώρο. Ο μέσος όρος διαρκείας της διαδρομής είναι τέσσερις ώρες και ζητάει μόνο να έχεις μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση μα πάνω απ´ όλα διάθεση για νέες εμπειρίες και ανακαλύψεις.

Φαράγγι του Ενιπέα



Χρησιμοποιώντας ως σημείο μηδέν το Λιτόχωρο, σου δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσεις το καταπληκτικό φαράγγι του Ενιπέα. Η εκκίνηση της μοναδικής αυτής εμπειρίας ξεκινάει από τη θέση των Μύλων στις παρυφές του Εθνικού δρυμού του Ολύμπου και διαρκεί για εννιά χιλιόμετρα μέχρι την άφιξη στη θέση πριόνια.


Μέσα σε αυτές τις πέντε ώρες πεζοπορίας θα θαυμάσεις μια διαδρομή με ανθισμένη βλάστηση να κυριαρχεί στο τοπίο και καταρράκτες με δροσερά νερά. Θα διασχίσεις μικρές γέφυρες φτιαγμένες από ξύλο και όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα πλημμυρισμένη με τη μυρωδιά της ρίγανης και του θυμαριού που ευδοκιμούν στο περιβάλλον του.

Φαράγγι Πορτίτσας


Το φαράγγι της Πόρτιτσας, στη δυτική μεριά του νόμου Γρεβενών, υπάρχει για να αποδείξει πως το μικρό του μέγεθος των μόλις 500 μέτρων, είναι αντιστρόφως ανάλογο της μεγάλης του ομορφιάς. Περικυκλωμένο από δυο στον αριθμό θεόρατους βράχους, που φέρουν και το όνομα συμπληγάδες πέτρες, διατρέχεται από τα νερά του ποταμού Βενετικού, τα οποία σε σημεία κυλάνε ορμητικά, με την ζέστη θερμοκρασία τους όμως να σε προσκαλεί να βουτήξεις. Θα το βρεις να εκτείνεται στους πρόποδες του όρους Όρλιακα.



Το φαράγγι της Πορτίτσας, αποτελεί έναν απτούς πιο σημαντικούς βιότοπους της χώρας, αφού φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από πτηνά, ερπετά και θηλαστικά που θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις στην διαδρομή σου. Στην θέση Καρούτες, στην έξοδο του φαραγγιού θα δεις το διάσημο πέτρινο του γεφύρι, που στέκει στο μέσο μιας καταπράσινης βλάστησης. Για να φτάσεις στο σημείο να το διασχίσεις θα πρέπει να κανείς μια διαδρομή περίπου ενάμιση χιλιομέτρου σε ένα βατό χωματόδρομο, ξεκινώντας από το χωριό Σπήλαιο των Γρεβενών. Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου κατάλληλα παπούτσια για να περπατήσεις χωρίς πρόβλημα πάνω στις πέτρες.

Τα φαράγγια είναι τα μέρη που όταν τα επισκεφτείς θα δεις με τα ίδια σου τα μάτια τις πολύπλευρες μαγευτικές πτυχές της φύσης που σίγουρα θα σε αφήσουν άφωνο. Βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια και άσε το περιβάλλον να σε μαγέψει.


Πηγή: exploringgreece.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου