Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Ποιοι θα πάρουν το νέο επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα – Όλη η διαδικασία



Το επίδομα θέρμανσης, για δικαιούχους οι οποίοι καλύπτουν τα προβλεπόμενα κριτήρια και χρησιμοποιούν κάποια θερμαντική λύση...

με ηλεκτρική ενέργεια, θα αντικαταστήσει από τις αρχές 2024 τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

Όπως έγινε γνωστό χθες, μετά τη σχετική παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του υπουργού ΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά που ισχύουν με το επίδομα θέρμανσης για τα υπόλοιπα καύσιμα, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Insider.gr. Εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών τοποθετούν τους δικαιούχους στο 1 εκατ. νοικοκυριά περίπου, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Επίσης, ο υπολογισμός του bonus είναι και πάλι ο ίδιος, όπως και η κλίμακα του επιδόματος – που ξεκινά από τα 100 και φτάνει στα 800 ευρώ.

Η διατήρηση των ίδιων εισοδηματικών κριτηρίων σημαίνει πως και πάλι το εισοδηματικό όριο θα είναι στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο. Επίσης, το πλαφόν θα αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Την ίδια στιγμή, για να είναι κανείς δικαιούχος θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος και τα 300.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης η πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Μοντέλο βαθμοημερών
Ο υπολογισμός του bonus θα γίνεται και πάλι με το μοντέλο των «βαθμοημερών», το οποίο λαμβάνει υπόψη του τις μετεωρολογικές συνθήκες σχεδόν και σε επίπεδο γειτονιάς (με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα), ώστε η μεγαλύτερη στήριξη να παρέχεται σε καταναλωτές οι οποίοι έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης. Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια – και πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως και πάλι το ύψος του bonus προκύπτει από το βασικό επίδομα των 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Επομένως, για ένα νοικοκυριό που ζει στον Εύοσμο, όπου ο συντελεστής με βάση τις βαθμοημέρες είναι 0,79, το bonus ξεκινά από 350 x 0,79 = 276,5 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθεται 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Η διαδικασία

Το επίδομα θα καλύπτει καταναλώσεις ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο. Όπως είναι φυσικό, τις αποδείξεις αγοράς (που ισχύουν για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης στα υπόλοιπα καύσιμα), αυτή τη φορά θα αντικαταστήσουν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού.

Το ποσό θα καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για να το λάβει ένας καταναλωτής, θα πρέπει να αναρτήσει στην πλατφόρμα δύο λογαριασμούς ρεύματος που να καλύπτουν κατανάλωση της συγκεκριμένης περιόδου, το ύψος των οποίων να είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το bonus που δικαιούται. Έτσι, αν για παράδειγμα το επίδομα που του αναλογεί είναι 276,5 ευρώ, αθροιστικά οι λογαριασμοί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 553 ευρώ.

Αν όμως οι λογαριασμοί είναι μικρότερου ύψους, τότε θα λαμβάνει το 50% του αντιτίμου τους. Επομένως, στο προηγούμενο παράδειγμα η ανάρτηση λογαριασμών 500 ευρώ, θα «ψαλίδιζε» το bonus στα 250 ευρώ.

KOT Πολυτέκνων
Την ίδια στιγμή, προβλέπεται η δημιουργία μίας νέας τρίτης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ). Ειδικότερα θεσπίζεται για τις πολύτεκνες οικογένειες ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 €/MWh (δηλαδή σε 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών είναι ιδιαίτερα διευρυμένα, καθώς για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο ορίζεται σε 50.000 €, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 €, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 € ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας με αποτέλεσμα το 95% των οικογενειών με 4 εξαρτώμενα και άνω να καθίστανται τελικά δικαιούχοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου