Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Το Νο1 σημάδι στον οργανισμό σας ότι δεν πίνετε αρκετό νερό και πώς να καταλάβετε εάν είστε υπερυδατωμένοι



Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Η σωστή ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο...

της θερμοκρασίας του σώματος, στην παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, στη διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων και στη νοητική λειτουργία. Ακόμη και όταν η απώλεια υγρών είναι μόλις 1% του σωματικού βάρους, θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό, ακόμη και πριν αρχίσουν να εμφανίζονται σημάδια αφυδάτωσης. Αλλά πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η ποσότητα νερού που πίνετε είναι επαρκής για τις ανάγκες του οργανισμού σας; Οι γιατροί μοιράζονται τα ενδεικτικά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού.

Το Νο1 ένα σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετό νερό


Σύμφωνα με την ιατρό ολοκληρωμένης ιατρικής και ιατρικό σύμβουλο του Cure , Dr. Dana Cohen, MD, το νούμερο ένα σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετό νερό είναι εάν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ώρες από τότε που πήγατε τελευταία φορά στην τουαλέτα και όταν πάτε, τα ούρα σας έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα. «Ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσετε τα επίπεδα ενυδάτωσης σας είναι πολύ εύκολος: η συχνότητα και το χρώμα της ούρησής σας. Θα πρέπει να επισκέπτεστε την τουαλέτα κάθε δύο με τρεις ώρες, αλλιώς, πιθανότατα είστε αφυδατωμένοι», λέει η ειδικός.

Η Dr. Cohen λέει ότι όταν τα ούρα έχουν ανοιχτό κίτρινο αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι πίνετε αρκετό νερό. Εάν τα ούρα σας είναι καθαρά, η ειδικός επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι είστε πραγματικά υπερβολικά ενυδατωμένοι, δηλαδή πίνετε περισσότερο νερό από όσο χρειάζεστε.

Όμως, υπάρχει και ένας άλλος εύκολος τρόπος να καταλάβετε ότι δεν πίνετε αρκετό νερό. «Το πιο κοινό σημάδι ανεπαρκούς ενυδάτωσης είναι το αίσθημα δίψας. Εάν νιώθετε συνεχώς διψασμένοι, είναι ένδειξη ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα υγρά», λέει ο Dr. Patrick Carter, DO, πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο οικογενειακός ιατρός και ιατρικός σύμβουλος για το Prime IV Hydration & Wellness. Ωστόσο, προσθέτει ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί κάποιος να αισθάνεται δίψα που δεν σχετίζονται με την ενυδάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης ορισμένων ιατρικών παθήσεων (όπως ο διαβήτης ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία ).

Και οι δύο γιατροί λένε ότι εάν αισθάνεστε ζαλάδες, κόπωση, πονοκέφαλο ή μυϊκές κράμπες και αδυναμία, όλα αυτά είναι σημάδια αφυδάτωσης. Η Dr. Cohen λέει ότι τα σημάδια ακραίας ενυδάτωσης περιλαμβάνουν ανουρία (καμία παραγωγή ούρων), ζάλη που καθιστά το άτομο ανίκανο να σταθεί ή να περπατήσει κανονικά, χαμηλή αρτηριακή πίεση, γρήγορος καρδιακός ρυθμός, πυρετός, λήθαργος, σύγχυση και μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, σοκ ή κώμα. «Αυτά τα συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα», λέει ο ειδικός.

Πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Όσον αφορά το πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι, και οι δύο γιατροί λένε ότι ενώ το πόσιμο νερό είναι σημαντικό, η κατανάλωση άλλων υγρών μπορεί να βοηθήσουν στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας.

Μεταξύ των υγρών που συμβάλλουν στην ενυδάτωση είναι το τσάι από βότανα, χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη, γάλα και ροφήματα ηλεκτρολυτών. «Συνιστώ επίσης ένα πράσινο smoothie με σπόρους chia, καθώς οι φυτικές ίνες του πράσινου smoothie λειτουργούν σαν σφουγγάρι και κρατούν την ενυδάτωση περισσότερο, ενώ τα μέταλλα βοηθούν να μετακινήσετε τα υγρά στο κέντρο του σώματός σας πιο αποτελεσματικά από το απλό νερό», εξηγεί η Dr. Cohen. Προσθέτει ότι οι σπόροι chia συγκρατούν έως και 30 φορές το βάρος τους σε νερό, κάτι που επιτρέπει στα υγρά και τους ηλεκτρολύτες να διατηρούνται στο σώμα περισσότερο.

Εάν δυσκολεύεστε να θυμάστε να πίνετε αρκετό νερό, ο Dr. Carter συνιστά να ορίζετε υπενθυμίσεις χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας. Συνιστά επίσης να έχετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό όπου κι αν πάτε, το οποίο χρησιμεύει τόσο ως οπτική υπενθύμιση όσο και ως ένας τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες ενυδάτωσης σας.

Θυμηθείτε: Είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε προτού παρατηρήσετε συμπτώματα αφυδάτωσης.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία σας.


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου