Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Standalone μπαταρίες: Καταιγισμός στον ΑΔΜΗΕ με 12 Γιγαβάτ αιτήσεις – Έως 1.500-1.700 Μεγαβάτ τα έργα που θα προκριθούν από τους 3 διαγωνισμούς



Τον επενδυτικό «πυρετό» που έχει καταλάβει και τον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καταδεικνύουν τα στοιχεία σχετικά...

 με τα αιτήματα για όρους σύνδεσης τα οποία έχουν υποβληθεί ήδη στον ΑΔΜΗΕ. Είναι ενδεικτικό ότι, με τα αιτήματα, ζητούν από τον Διαχειριστή πρόσβαση στο ηλεκτρικό σύστημα επενδυτές για 230 περίπου standalone μπαταρίες, συνολικής ισχύος 11.970 Μεγαβάτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω νούμερα δείχνουν πως κάθε αίτηση αφορά κατά μέσο όρο ένα έργο ισχύος περί τα 53 Γιγαβάτ. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως στις μονάδες που περιμένουν στην ουρά στον ΑΔΜΗΕ, περιλαμβάνεται ένα αρκετά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο από την άποψη ισχύος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι φυσικό το εντυπωσιακό νούμερο των 11.970 Μεγαβάτ υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους για μονάδες αποθήκευσης του 2030, που περιλαμβάνει το προσχέδιο για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, που εστάλη στην Κομισιόν. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές αναμένεται να ανέλθει το πολύ έως 3,1 Γιγαβάτ έως το 2030.

Μάλιστα, στα 3,1 Γιγαβάτ δεν περιλαμβάνονται μόνο οι αυτόνομες μπαταρίες, αλλά και οι συσσωρευτές που θα συνδυαστούν με μονάδες ΑΠΕ, όπως και τα συστήματα αποθήκευσης στην κατανάλωση (τα οποία προωθούνται μέσω προγραμμάτων όπως το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» ή το «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»). Σύμφωνα ωστόσο με το Σχέδιο, ακόμη και στις τρεις διαφορετικές εφαρμογές τους, οι μπαταρίες δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 11 Γιγαβάτ ούτε το 2040. Κάτι που σημαίνει πως τα έργα τα οποία ήδη διεκδικούν όρους σύνδεσης υπερεπαρκούν για να καλυφθούν οι στόχοι ακόμη και του τέλους της επόμενης 10ετίας.

Όπως είναι φυσικό, τα παραπάνω νούμερα «φωτογραφίζουν» την υπερθέρμανση του κλάδου, όταν μάλιστα που δεν έχει περάσει περισσότερο από 1,5 έτος που βρίσκεται σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογισθεί πως στο Μητρώο Αδειών Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ δίνει το «παρών» ένα ακόμη πιο εξωπραγματικό portfolio υποψήφιων standalone μπαταριών, συνολικής ισχύος ούτε λίγο ούτε πολύ 38,2 Γιγαβάτ.

Επομένως, τα 12 Γιγαβάτ που βρίσκονται στην ουρά στον ΑΔΜΗΕ δίνουν απλώς μία πρόγευση της ακόμη μεγαλύτερης «βροχής» αιτήσεων σύνδεσης, η οποία θα επακολουθήσει. Έργα που θα μεγαλώσουν την ουρά αναμονής στον Διαχειριστή, τη στιγμή που ήδη από τα 12 Γιγαβάτ υφιστάμενων αιτήσεων, ένα μεγάλο ποσοστό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Όσον αφορά πάντως την κάλυψη των αναγκών του συστήματος σε standalone μπαταρίες μέχρι το 2030, με βάση τις προβλέψεις των ιθυνόντων το υφιστάμενο «σχήμα» των τριών διαγωνισμών θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση σημαντικά περισσότερων επενδύσεων. Ενδεικτική ήταν η αναφορά της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΦ, όπου εκτίμησε πως θα κατακυρώσουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση (και επομένως θα «κλειδώσουν» την υλοποίησή τους) έργα συνολικής ισχύος στα επίπεδα ακόμη και των 1.500-1.700 Μεγαβάτ.

Όπως σημείωσε η Υφυπουργός, ο αρχικός υπολογισμός τοποθετούσε στα 1.000 Μεγαβάτ το χαρτοφυλάκιο που θα προκρινόταν από το σχήμα. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, καθώς οι μονάδες θα έχουν στενά χρονικά περιθώρια για να υλοποιηθούν (λόγω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης), θα συμβάλουν άμεσα στη στήριξη της περαιτέρω διείσδυσης ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα.

Όπως είναι γνωστό, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του πρώτου «κύματος» standalone μπαταριών με ταρίφα έπαιξαν οι πολύ χαμηλές προσφορές για λειτουργική ενίσχυση που υποβλήθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στο υπουργείο να προχωρήσει στη μείωση κατά 50% της επενδυτικής ενίσχυσης στον δεύτερο διαγωνισμό -στα 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, από 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ- το οποίο θα επιτρέψει με τα διαθέσιμα κεφάλαια να δρομολογηθούν περισσότερες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα επιπλέον Μεγαβάτ θα προκριθούν μέσω του τρίτου διαγωνισμού, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από τη δεύτερη δημοπρασία, που «τρέχει» αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό, η αξιολόγηση των αιτήσεων από τη ΡΑΑΕΥ θα ολοκληρωθεί στις 8 Φεβρουαρίου, με την οριστική λίστα των προκριθέντων έργων να δημοσιεύεται στις 15 Φεβρουαρίου.

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου