Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Δε λύνουμε κάβους» επιμένει η ΠΝΟ – Στα χέρια της κυβέρνησης τώρα η «καυτή πατάτα» - Αρνήθηκαν να δουν τον Λοβέρδο



- Χωρίς πλοία από τα μεσάνυχτα όλη η χώρα - Ανοιχτό το θέμα της επιστράτευσης 
- Κανονικά η 48ωρη απεργία Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ παρά τη διάσταση απόψεων
- «Πάρτε πίσω την τροπολογία για τον Οίκο Ναύτου» το μήνυμα στην κυβέρνηση 
Μπορεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ναυτεργατικών σωματείων, μπορεί να υπάρχουν απίστευτες καταγγελίες για τη στάση του ΠΑΜΕ, αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν αλλάζει τη σκληρή στάση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. 
Ψηφοφορία δεν έγινε, αλλά η απόφαση για απεργία δεν άλλαξε...
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε να γίνει κανονικά η 48ωρη απεργία της Μ. Τρίτης και της Μ. Τετάρτης, που σημαίνει ότι από τα μεσάνυχτα, δε θα φεύγει κανένα πλοίο από κανένα λιμάνι και χιλιάδες πολίτες που δεν πρόλαβαν να αλλάξουν τα εισιτήρια τους, θα είναι όμηροι. 
Όπως όμηροι θα είναι και οι κάτοικοι των νησιών, όπου δε θα φτάσουν για δυο μέρες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Στην ίδια κατάσταση και όσοι περίμεναν το Πάσχα για να δουλέψουν και να πάρουν οικονομική ανάσα. 
Οι ναυτεργάτες ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΠΥ. Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς δήλωσε «ότι η εκτελεστική επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα την απόφαση που είχαμε πάρει για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, απο σήμερα τα μεσάνυχτα έως αύριο τα μεσάνυχτα».
Αναφερόμενος στις καταγγελίες εννέα ναυτεργατικών σωματείων για παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ σε συνεδρίαση της ΠΝΟ την Κυριακή, ο κ. Χαλάς τόνισε ότι τα συγκεκριμένα ναυτεργατικά σωματεία δεν λένε τίποτα για την ανάκληση της απεργίας, αλλά έχουν κάποιες ενστάσεις με κάποια άλλα θέματα.
Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης προς τους ναυτεργάτες εξέπνευσε, αλλά παρά τις εκκλήσεις από πολίτες, ξενοδόχους και παραγωγούς, οι ναυτεργάτες στυλώνουν τα πόδια και επιμένουν στην απεργία που για πολλούς θα γονατίσει τον τουρισμό. 
Η «καυτή πατάτα» για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, είναι πια στα χέρια της κυβέρνησης, με το ενδεχόμενο της επιστράτευσης να είναι ανοιχτό. Μια επιστράτευση που ισχύει από την προηγούμενη απεργία, αλλά όχι για τα νέα πληρώματα... 
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη, η υπουργική απόφαση που έχει ληφθεί επι υπουργίας Γιάννη Διαμαντίδη και έχει επιτάξει του ναυτικούς για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενεργοποιείται αυτόματα με την αποστολή ειδικών φυλλαδίων στους ναυτικούς και δεν χρειάζεται να ληφθεί νέα.
Από τις 15:00 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προεδρεύει σύσκεψης για τον ΕΟΠΥΥ και έχει ζητήσει να παραβρεθούν και εκπρόσωποι της ΠΝΟ. Οι ναυτεργάτες πάντως δεν πήγαν. 
«Τα προβλήματα που αναπτύξαμε στους υπουργούς δεν έχουν λυθεί και δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση που να μας ικανοποιεί» δήλωσε ο κ. Χαλάς και είπε ότι δεν θα συμμετέχει η συνομοσπονδία στη σχετική συζήτηση με τον υπουργό Υγείας.
Η απεργία της ΠΝΟ αλλά και οι αιχμές της υπουργού Ανάπτυξης για το ΚΚΕ προκαλούν και πολιτική αντιπαράθεση. «Η οργή ειδικά στα λιμάνια έφτασε στα όρια της», είπε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής και τόνισε πως αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να προχωρήσει σε επιστράτευση «θέτετε άλλη λογική σε μια πορεία και προς εκλογές και προς ότι άλλο σχεδιάζετε. Είναι επικίνδυνη η λογική σας». 
«Λέτε θα καταστραφεί η χώρα από μια απεργία! Μα, δείτε πως αυξήθηκαν δρομολόγια… Κανένας δε μίλησε για αυτές τις αυξήσεις. Για την απεργία όλοι ήσαν λαλίστατοι και εκτοξεύτηκαν και απειλές " είπε.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου