Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ποια επαγγέλματα θα αντικαταστήσει η τεχνολογία τα επόμενα δέκα χρόνια;

Ποια επαγγέλματα θα αντικαταστήσει η τεχνολογία τα επόμενα δέκα χρόνια;

Είναι γεγονός πως η παγκοσμιοποίηση συνέβαλε στις δραματικές αλλαγές του εργασιακού τοπίου. Γεγονός το οποίο εκτιμάται πως θα συνεχίσει να το κάνει στο απώτερο μέλλον. 



Σύμφωνα με έρευνα του Oxford Martin School, το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τις μηχανές ή τους υπολογιστές μέσα στις επόμενες μία με δύο δεκαετίες.

Εύλογη είναι λοιπόν η απορία για το ποια επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν σε δέκα χρόνια από σήμερα. Ιδού πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα:


Ταχυδρόμοι – Εργαζόμενοι σε ταχυδρομεία: Με την εισχώρηση των νέων τεχνολογιών, το μέλλον του κλάδου είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Όπως προβλέπει η έρευνα του Oxford Martin School, υπάρχει 90% πιθανότητα οι ταχυδρομικές υπηρεσίες να εκτελούνται εξ ολοκλήρου από μηχανές σε δέκα με είκοσι χρόνια από σήμερα.

Οδηγοί ταξί, λεωφορείων και χειριστές βιομηχανικών μηχανημάτων: Με την Google να μας έχει ήδη προετοιμάσει για την επόμενη μέρα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς, δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα όπου οι επαγγελματίες του χώρου θα πάψουν πλέον να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Η πιθανότητα να γίνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στα ταξί αγγίζει το 90%, ενώ ο κλάδος των χειριστών μηχανημάτων πολύ δύσκολα θα γλιτώσει από την επέλαση των μηχανών (πιθανότητα 99%).

Ταμίες: Η αυτόματη εξυπηρέτηση είτε online είτε μέσα αυτοματοποιημένων συναλλαγών εισχωρεί όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Αυτό δεν θα αφήσει ήσυχους ούτε τους ταμίες, οι οποίοι έχουν πιθανότητα 97% να δουν τον κλάδο τους να εξαφανίζεται σε δέκα χρόνια.

Φύλακες: Με την παρουσία στρατιωτικών ρομπότ και drones ακόμη και στα πεδία των μαχών, η πιθανότητα να δούμε μεταλλικούς φύλακες να φρουρούν συγκεκριμένες τοποθεσίες είναι πιο κοντά από ποτέ. Το Oxford Martin School υπολογίζει ότι η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια αγγίζει το 84%.

Εισαγωγή δεδομένων: Όπως προβλέπει η έρευνα του πανεπιστημίου, όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά καιρός είναι να αναζητήσουν άμεσα κάποια άλλη θέση μιας και η πιθανότητα η εισαγωγή δεδομένων σε δέκα χρόνια να εκτελείται αποκλειστικά από υπολογιστές αγγίζει το 99%!




Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου