Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ηλεκτρικό ρεύμα από...φραγκόσυκα και καλάμια!

Ηλεκτρικό ρεύμα από...φραγκόσυκα και καλάμια!

Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρησιμοποιεί βιοαέριο προγραμματίζεται να γίνει στην Κρήτη! Για την παραγωγική της διαδικασία η μονάδα θα χρησιμοποιεί...


φραγκόσυκα, καλάμια και κατσίγαρο και ήδη ζητείται η σχετική έγκριση με την κατάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης!

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά τη δραστηριότητα «Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο ισχύος 999 kW» της εταιρείας ΑΝΙΟΝ – ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ε.Ε., στην θέση ‘Νταούσο – Γκέλα’ της ανατολικής Κρήτης και εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από την επιτροπή Περιβάλλοντος αν και οι υπηρεσίες ήταν επιφυλακτικές.

Η μονάδα θα επεξεργάζεται τις πρώτες ύλες και θα παράγει βιοαέριο το όποιο θα καίει σε μια μηχανή εσωτερικής καύσης για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα από την επεξεργασία θα προκύπτει χωνεμένο υπόλειμμα το οποίο μετά από ξήρανση και ενσάκιση θα πωλείται ως εδαφοβελτιωτικό καθώς και υγρό υπόλειμμα το οποίο και αυτό θα χρησιμοποιείται για λίπανση σε έκταση περίπου 1830 στρεμμάτων.

Το οικόπεδο εγκατάστασης της δραστηριότητας είναι περίπου 12 στρέμματα και βρίσκεται στην θέση «Νταούσο - Γκέλα» του Δήμου Σητείας Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Απέχει από το όριο της πόλεως Σητείας περίπου 800 μέτρα και από τον αιγιαλό περίπου 1600 μέτρα. Βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό , είναι δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στην προτεινόμενη ΒΙΠΕ του ΓΠΣ του δήμου Σητείας και ευρίσκεται ΔΝΔ περίπου 1000μ.του αεροδρομίου Σητείας. Στην ευρύτερη περιοχή σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα κυριαρχεί η ελαιοκαλλιέργεια.

Για τις ανάγκες σε πρώτη ύλη η ΜΠΕ αναφέρει ότι η δραστηριότητα διαθέτει εκτάσεις προς μίσθωση 670 στρέμματα στη περιοχή Ζάκρου, όπου θα φυτέψει φραγκόσυκα ως ενεργειακή καλλιέργεια, ενώ τις υπόλοιπες πρώτες ύλες θα τις προμηθεύεται από το εμπόριο.

Η μονάδα αποτελείται από 3 δεξαμενές χώνευσης (2 πρωτογενείς και 1 δευτερογενής), από μια προδεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης υγρών, έναν χώρο προσωρινής αποθήκευσης οργανικών στερεών και έναν χώρο αποθήκευσης χωνεμένου υπολείμματος προς ξήρανση. Επίσης περιλαμβάνει μια μηχανή συμπαραγωγής (Σ.Η.Θ.) ηλεκτρισμού και θερμότητας με δυναμικότητα 0,99MW, η οποία είναι κόμπακτ εντός προκατασκευασμένου οικίσκου, ένα χώρο αντλιοστασίου και ελέγχου δεξαμενών, ένα πυρσό έκτακτης ανάγκης και χώρο γραφείου.

Σύμφωνα πάντως με τις υπηρεσίες η μελέτη είναι ελλειπής και όπως αναφέρουν «θα πρέπει να επιστραφεί για να απαντηθούν τα ερωτήματα τα οποία θέτουμε και να διορθωθούν τα κατά την άποψη μας λάθη και να συμπληρωθούν οι επισημάνσεις - παραλείψεις προκειμένου η υπηρεσία μας το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Λασιθίου να επαναξιολογήσει στο σύνολο της την προτεινόμενη δραστηριότητα (χωροθέτηση – εγκαταστάσεις – λειτουργία - διάθεση κλπ).»

Οι υπηρεσίες επικαλούνται:



- Τη χωροθέτηση της δραστηριότητας πλησίον του ορίου του οικισμού της πόλης της Σητείας, του αεροδρομίου της Σητείας επαγγελματικών δραστηριοτήτων και διάσπαρτων οικιών.

- Τις πληροφορίες από το διαδίκτυο για τις συγκεκριμένες μονάδες και κυρίως το ‘Εγχειρίδιο βιοαερίου’ έκδοσης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας στα πλαίσια του έργου BiG>East (EIE/07/214/SI2.467620) που υλοποιήθηκε την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2010, με γενικό στόχο την προώθηση της ανάπτυξης των τεχνολογιών Αναερόβιας Χώνευσης στην Ανατολική Ευρώπη

- Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα συμπληρωματικά στοιχεία της δραστηριότητας την οποία θεωρούμε ότι έχει σε πολλά σημεία ελλιπή ανάλυση και τεκμηρίωση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπως:

-Δεν αναφέρει αποστάσεις από τις πλησιέστερες οικίες και επαγγελματικές δραστηριότητες και κυρίως τις επιπτώσεις σε αυτές από πιθανές οσμές. Η μόνη μάλιστα αναφορά που κάνει για τις οσμές αφορά την διαδικασία αποθείωσης του βιοαερίου, ενώ ο χώρος αποθήκευσης των πρώτων υλών (ανανεώσιμων πόρων την αναφέρει!) θα είναι ανοικτός επιφάνειας 560 m2 με σημαντικές ποσότητες κατσίγαρου (απαίτηση 36,9 tn/ημέρα) που σίγουρα θα δημιουργεί έντονες οσμές. Επίσης δεν γίνεται αναφορά ούτε στο Σύστημα Ξήρανσης εάν θα είναι κλειστό ή ανοικτό και εάν και θα έχουμε και από εκεί έκλυση οσμών
-Γίνεται πολύ μικρή αναφορά στην πιθανότητα έκρηξης ή πυρκαγιάς και τις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει στις κοντινές οικίες, δραστηριότητες, δίκτυα υποδομών και πόλη της Σητείας
-Δεν υπάρχει σχετικό έγγραφο της ΥΠΑ που να αναφέρει τη σύμφωνη γνώμη της ως προς τη χωροθέτηση, καθώς και χρήση γης από τον οικείο Δήμο.
-Δεν αναφέρει η ΜΠΕ για τις ποσότητες των υγρών αποβλήτων που θα διατεθούν ως υγρό εδαφοβελτιωτικό στους ελαιοπαραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπής, αλλά και τον τρόπο που θα γίνει η διάθεση αυτή, αφού σύμφωνα με την Μελέτη οι ποσότητες αυτές θα πωλούνται προς τους παραγωγούς παραγνωρίζοντας όμως ότι οι παραγωγοί της περιοχής δεν έχουν την υποδομή να παραλάβουν υγρά λιπάσματα ιδιαίτερα για τις συγκεκριμένες μεγάλες ετήσιες ποσότητες. Το ερώτημα είναι ποιός θα πληρώσει για την δημιουργία των υποδομών και ποιές θα είναι οι υποδομές αυτές, συνολικά δίκτυα διάθεσης ή ατομικά βυτία ανά παραγωγό, που ειδικά για την Κρήτη με τους μικρούς κλήρους (3-4 στρέμματα έκαστος) μιλάμε για πλέον των 400 ιδιοκτητών. Στην περίπτωση μάλιστα της παραλαβής ανά παραγωγό ποιος θα έχει την ευθύνη της επιτρεπόμενης ποσότητας αζώτου ανά στρέμμα, την εφαρμογή δηλαδή της εγκυκλίου του ΥΠΕΚΑ περί ορθής διάθεσης των εδαφοβελτιωτικών που αναφέρει αορίστως η ΜΠΕ. Τέλος θα έπρεπε η ΜΠΕ να προβλέπει εναλλακτική διάθεση ή επεξεργασία των υγρών αποβλήτων στην περίπτωση που λόγω κόστους ή εναλλακτικών τρόπων λίπανσης από τους παραγωγούς δεν θελήσουν να το αγοράσουν από την συγκεκριμένη εταιρεία, αφού δεν προβλέπεται υποχρεωτική δέσμευση αγοράς .
-Γίνεται πολύ μικρή αναφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της δραστηριότητας, γνωρίζουμε μόνο την έκταση τους και την περίπου αποτύπωση τους σε αεροφωτογραφία Google earth. Για αυτές θα έπρεπε να γίνεται αναφορά στο αν είναι δασικές, την τωρινή τους χρήση (τυχόν αλλαγή παραγωγικών καλλιεργειών), αλλά και να γνωμοδοτήσει επί της ουσίας η ΠΕΧΩΠ Π.Ε. Λασιθίου για την καταλληλότητα ή μη των εκτάσεων αυτών για φύτευση φραγκόσυκων
-Επίσης δεν γίνεται αναφορά σε εναλλακτικές πρώτες ύλες για τα πρώτα χρόνια μέχρι να ξεκινήσει να αποδίδει η καλλιέργεια των φραγκόσυκων ή στην περίπτωση που η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν έχει την αναμενόμενη απόδοση, μιας και είναι νέα καλλιέργεια (στην ένταση που απαιτεί η δραστηριότητα) για την περιοχή και την Κρήτη γενικότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου