Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τι θα γίνει με τις τράπεζες και τα ATM μετά την συμφωνία (upd)

Τι θα γίνει με τις τράπεζες και τα ATM μετά την συμφωνία (upd)

Με ένα αίσθημα βαθιάς ανακούφισης υποδέχτηκαν στις τράπεζες τα νέα για την επίτευξη συμφωνίας. Οι διοικήσεις των τραπεζών γνώριζαν πολύ καλά ότι...




 χωρίς τη συμφωνία, το φαινόμενο των άδειων ATMs θα άρχιζε από σήμερα να εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Πλέον, τα βλέμματα φεύγουν από τις Βρυξέλλες και στρέφονται στη Φραγκφούρτη.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξασφάλισε την πολιτική συμφωνία που χρειαζόταν ώστε να ανοίξει εκ νέου τις στρόφιγγες του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης, αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το επίπεδο του ELA στα 89 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αύξηση της χορήγησης του ELA καθώς αναμένει την Τετάρτη την ψήφιση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή.

Υπό το φώς των εξελίξεων αυτών το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επεκτείνει την τραπεζική αργία για μερικές ημέρες ακόμη. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκπροσώπους των τραπεζών.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία πρόκειται να εκδοθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές αποκάλυψε ότι η τραπεζική αργία θα παραταθεί εώς και την Τετάρτη όπου αναμένεται να επανεξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων και σε ένα ακόμη «μέτωπο». Το απόγευμα, το Eurogroup θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισενμπλουμ, ανέβασε τον συνολικό λογαριασμό στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Μένει να φανεί αν αυτός ο «λογαριασμός» θα πληρωθεί από τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η χώρα –εφόσον κλειδώσει η συμφωνία και τυπικά- μέσω του ESM αλλά και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθούν οι πόροι του υπό σύσταση επενδυτιικού Ταμείου που ουσιαστικά θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν, θα υπάρξει αλλαγή στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών. Το δημόσιο, θα βρεθεί να ελέγχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (σ.σ σήμερα φτάνει έως και το 65%). Οι μετοχές αυτές, αναμένεται να περάσουν στο επενδυτικό ταμείο με στόχο, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, να μπουν στο πακέτο των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν.



Πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου