Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ποια είναι η πραγματική ηλικία της καρδιάς



Είναι αναμφισβήτητο ότι η καρδιά γερνά με την πάροδο του χρόνου όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλα τα άλλα όργανα του σώματος. Το ερώτημα όμως...




που παραμένει είναι κατά πόσο η ηλικία των οργάνων και κατά συνέπεια της καρδιάς είναι ανάλογη με τη χρονολογική ηλικία του ατόμου.

Από διάφορες παρατηρήσεις προκύπτει ότι άνθρωποι της ίδιας ηλικίας φαίνονται νεότεροι από τους αντίστοιχους συνομηλίκους τους, όμως ήταν μέχρι τώρα άγνωστο πόσο μπορεί να διαφέρει η ηλικία του ανθρώπου από την πραγματική ηλικία των οργάνων του.

Η απάντηση έρχεται από μία μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής (PNAS). Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε 954 κατοίκους μιας πόλης της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι έχουν γεννηθεί τη διετία 1972-1973, στην ηλικία των 26,32 και 38 ετών, κάνοντάς τους μια σειρά από εξετάσεις που αξιολογούσαν διάφορους δείκτες της υγείας τους.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι βιολογικές ηλικίες των εθελοντών, π.χ. σε ηλικία 38 ετών, είχαν μια διακύμανση 20 περίπου ετών. Δηλαδή, άλλα άτομα ηλικίας 38 ετών είχαν βιολογική ηλικία 20 ετών και άλλα άτομα είχαν βιολογική ηλικία 60 ετών.

Με απλά λόγια, άλλα άτομα παραμένουν στην ίδια βιολογική κατάσταση για 3 χρόνια και άλλα για κάθε χρόνο που περνά παρουσιάζουν αύξηση της βιολογικής ηλικίας κατά 3 χρόνια.

Η μελέτη αυτή θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για ιατρικούς αλλά κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Αλλωστε αυτό δείχνει και η δημοσίευσή της στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής, το οποίο δεν δημοσιεύει μόνο τις καλύτερες ιατρικές μελέτες αλλά τις καλύτερες όλων των επιστημών.

Η ιατρική πλευρά των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής εστιάζεται στο γεγονός ότι ο σαραντάρης μπορεί από πλευράς παθήσεων και γενικότερα βιολογικών δυνατοτήτων να συμπεριφέρεται σαν εξηντάρης και το αντίστροφο. Παθήσεις, π.χ., της καρδιάς που συνήθως παρατηρούνταν σε ηλικίες των 60 ετών να εκδηλώνονται σε ηλικίες των 40 ετών ή και το αντίστροφο, ο εξηντάρης να είναι υγιής σαν σαραντάρης.

Το μυστικό των γονιδίων

Βεβαίως, το μυστικό βρίσκεται στο τελικό τμήμα των χρωμοσωμάτων (τελομέριο) του κάθε ανθρώπου καθώς και στη δομή και συμπεριφορά των γονιδίων του. Το θέμα αυτό είναι καθαρά επιστημονικό και θα αποτελέσει αντικείμενο των μελλοντικών ερευνών που θα δώσουν ακριβή απάντηση για την πραγματική ηλικία του κάθε ανθρώπου και όχι εκείνη που βασίζεται στην ημερομηνία γεννήσεώς του.

Από κοινωνικής πλευράς, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί, π.χ., οι συνταξιούχοι των 70 ετών μπορεί να έχουν δυνατότητες και εγκεφαλική λειτουργία ενός πενηντάρη, όπως και ένας πενηντάρης να έχει εγκεφαλική λειτουργία ενός εβδομηντάρη.

Κατά συνέπεια, ο ακριβής προσδιορισμός της πραγματικής ηλικίας κάθε ατόμου θα προβληματίσει ακόμα και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης για τον χρόνο συνταξιοδοτήσεως. Τα αποτελέσματα των μελλοντικών αυτών ερευνών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κοινωνική επανάσταση.






Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου