Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά σας για τους χειμερινούς μήνες!

Συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά σας για τους χειμερινούς μήνες!

Στις εργασίες που ακολουθούν, θα πάρετε ιδέες ώστε να προγραμματίσετε τις κηπουρικές σας εργασίες τους χειμερινούς μήνες, για να έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα όλο το χρόνο:





-Κλαδέψτε σε σχήμα τους θάμνους που σας έχουν «ξεφύγει» και τους φυλλοβόλους θάμνους, όπως οι σπειραίες, οι βεϊγκέλιες, οι λαντάνες, οι τριανταφυλλιές κ.λπ.

-Σπείρετε ή φυτέψτε τώρα, για όψιμη συγκομιδή, το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο και μεταφυτέψτε τα σε προστατευμένες περιοχές από παγετό ή ψύχος.

-Φυτέψτε –όσοι δεν έχετε ακόμη προλάβει– τους βολβούς σας που θα ανθίσουν την άνοιξη. Προλαβαίνετε ακόμα να βάλετε τις τουλίπες, τους νάρκισσους, τα κρινάκια, τα ζουμπούλια και τις φρέζιες στα παρτέρια σας.

-Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας. Τώρα είναι και η εποχή για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Να χρησιμοποιείτε πάντα αποστειρωμένο κλαδευτήρι όταν χωρίζετε 2 ριζώματα ή όταν κλαδεύετε ένα κλαδί. Αφαιρέστε τα κατώτερα φύλλα, αν υπάρχουν, και εμβαπτίστε τη βάση του σε ένα διάλυμα με ορμόνη ριζοβολίας. Κατόπιν φυτέψτε το σε απολυμασμένο υπόστρωμα (σακιά εδαφοβελτιωτικών σφραγισμένα) και στηρίξτε το καλά για να μην κουνιέται. Ποτίστε καλά και φροντίστε να παραμένει υγρό το χώμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τοποθετήστε το σε μια γωνιά κοντά σε ένα παράθυρο και αφήστε το να ξεχειμωνιάσει. Την άνοιξη θα είναι ριζωμένο και έτοιμο για μεταφύτευση σε κάποιο σκιερό σημείο του κήπου.

-Σκαλίστε το χώμα γύρω από τα φυτά σας, για να αναπνεύσει το έδαφος. Τώρα είναι η εποχή για να σκαλίσετε τα συνεκτικά και αργιλώδη εδάφη που επικρατούν στην Αττική, αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα. Τα αμμουδερά και στραγγερά εδάφη, αντίθετα, μπορείτε να τα σκαλίσετε τον Μάρτιο.

-Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα από τα δάπεδα και το γκαζόν σας, γιατί παρ’ όλο που είναι όμορφα όταν μένουν στο έδαφος, χαρίζοντας τις μπρούντζινες και χρυσαφένιες αποχρώσεις τους στον κήπο, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ολισθηρότητας ή να σαπίσουν το γρασίδι. Όταν ο καιρός είναι στεγνός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μηχανοκίνητο «φυσητήρα». Σε κάθε άλλη περίπτωση, μια τσουγκράνα είναι η απλούστερη μέθοδος.

-Αραιώστε τα μπαμπού σας για να αναζωογονηθούν. Τώρα μπορείτε να κόψετε από τη βάση τους τα καλάμια από τα μπαμπού που έχουν ηλικία άνω των 3 ετών. Αυτό θα ζωηρέψει το χρώμα των υπολοίπων και θα δώσει νέα δύναμη στο φυτό.

-Επιδιορθώστε το φράχτη σας. Τώρα, που ο κήπος αρχίζει να «αδειάζει» και τα φυλλοβόλα φυτά χάνουν το φύλλωμά τους, μπορεί να ανακαλύψετε ότι ο φράχτης σας θέλει επισκευή. Μη διστάσετε να τον επιδιορθώσετε μέσα στο χειμώνα, έτσι ώστε να μη σας εμποδίζει οποιαδήποτε φρέσκια βλάστηση ή φύλλωμα, κάτι που την άνοιξη είναι αδύνατο να συμβεί.

*Σημείωση: Τα φυτά που εμφανίζονται στις φωτογραφίες είναι εποχιακά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:



CRETA GREEN

Ηράκλειο: 2811-751982

Μοίρες: 28920-23393

Mail: info@cretagreen.gr

FB: CRETA GREEN

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου