Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Αυξημένη κατά 3,36% η Οριακή Τιμή Συστήματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Αυξημένη κατά 3,36% η Οριακή Τιμή Συστήματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Σε τροχιά ανόδου εισήλθαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως επισημένει ο Γιώργος Οικονόμου στη μηνιαία ανάλυση του τομέα συναλλαγών (Trading Department) της Watt and Volt ο Νοέμβριος κλείνει με Οριακή Τιμή Συστήματος...





(ΟΤΣ) στα 49,56€/MWh, αύξηση 3,36% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.


Όπως είναι αναμενόμενο η τιμή ακολούθησε την αύξηση της ζήτησης κατά 6,73% (σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) με μέση ωριαία ζήτηση τα 5.373 MW. Κυρίαρχο ρόλο στην κάλυψη της ζήτησης έχουν οι Λιγνιτικές μονάδες με ποσοστό 43,94% ενώ σημαντική είναι συνεισφορά των Ανανεώσιμων με 16,27%.

Οι μονάδες Φυσικού Αερίου ανέβασαν τις τιμές τους, ορίζοντας τιμή κατα μέσο όρο στα 54,03€/ΜWh όλο το μήνα, μία αύξηση των 2,35€/MWh σε σχέση με τον Οκτώβριο. Πολύ μικρότερη αύξηση είχαν οι τιμές των Υδροηλεκτρικών μονάδων (μικρότερη από 1€/MWh) ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι Λιγνιτικές.


Ο λιγνίτης

Σημαντικά σημεία του Νοεμβρίου ήταν η επιστροφή της Λιγνιτικής μονάδας Μεγαλόπολη 3 μετά από την ετήσια συντήρησή της και ότι η διασύνδεση με την Ιταλία παρέμεινε εκτός λόγω τεχνικών προβλημάτων, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του Ιανουρίου 2016.
Η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου Μεγαλόπολη 5 συνέχισε την δοκιμαστική της λειτουργία δίνοντας στο σύστημα κάποιες ώρες ακόμα και 800MW.

Το Δεκέμβριο φαίνεται ότι θα έχουμε αύξηση της ΟΤΣ κυρίως λόγω αύξησης της Ζήτησης, αποτέλεσμα των χαμηλότερων θερμοκρασιών.







Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου