Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ο λόγος του Καζαντζάκη ταξιδεύει στο Παρίσι



Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη ταξιδεύει στο Παρίσι μέσα από την παράσταση «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» που επιμελείται σκηνοθετικά ο Μάριος Ιορδάνου.


Η παράσταση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα και φιλοσόφου θα παρουσιαστεί στις 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα Rossini του δημαρχείου του Παρισιού υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και σε διοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων.

«Σε μία εποχή που βιώνει όχι μόνο την οικονομική αλλά κυρίως την ηθικοπνευματική κρίση, είναι τουλάχιστον σπουδαίο να υπάρχουν ιδέες, λόγια και ψυχές σαν του Νίκου Καζαντζάκη, που φωτίζουν το δρόμο προς την προσωπική αλλά και συλλογική μας ανάταση» αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μάριος Ιορδάνου.

«Στόχος της παράστασης», όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, είναι «είτε γνωρίζει κάποιος το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε βάθος είτε όχι, να μπορέσει να ταξιδέψει στον κόσμο της ζωής και των αριστουργημάτων του, μέσα από μία σκηνική σύνθεση θεάτρου, μουσικής, χορού και φιλοσοφίας».

Το «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων των μεγαλύτερων έργων του Νίκου Καζαντζάκη με κεντρικό κορμό την «Ασκητική». Τη διασκευή του έργου υπογράφει ο Μάριος Ιορδάνου μαζί με την ηθοποιό και χορογράφο Σοφία Καζαντζιάν με την οποία και πρωταγωνιστεί. Η παράσταση, που έχει συμπεριληφθεί στην εισαγωγή της νέας έκδοσης της «Ασκητικής», περνάει και στα υπόλοιπα αριστουργήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε ένα συνδυασμό πρόζας και σωματοποιημένου θεάτρου.

Ο Μάριος Ιορδάνου, εμπνευστής της ιδέας, πρωτοπαρουσίασε το έργο στο Griechische Kulturstiftung στο Βερολίνο το Νοέμβριο του ‘13 σε συνδιοργάνωση των Εκδόσεων Καζαντζάκη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Παλλάδιον και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, συνεχίστηκε στον Πολυχώρο Vault και ανέβηκε στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και σε διεθνή Φεστιβάλ της Αθήνας, όπως τα Αισχύλεια.

Ενώ τον περαμένο Σεπτέμβριο, παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη στα ελληνικά και τα γερμανικά (σε μετάφραση του Αργύρη Σφουντούρη/ μεταφραστής του Καζαντζάκη στη γερμανική γλώσσα).

«Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα που έχουν περάσει όχι μόνο από τον τόπο μας αλλά και από την παγκόσμια λογοτεχνική και φιλοσοφική σκηνή. Ήρθα πολύ νωρίς σε επαφή με το σπουδαίο έργο του, καθώς και με αυτό του πνευματικού του δασκάλου, Φρίντριχ Νίτσε και γι' αυτό θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Πόσο μάλλον τώρα, που έχω την τιμή μέσω της παράστασης "Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι..." να ταξιδεύω το λόγο του σε Ελλάδα και Ευρώπη» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Σχετικά με την παρουσίαση του έργου στο εξωτερικό, ο Μάριος Ιορδάνου αναφέρει πως τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Ζυρίχη, η παράσταση είχε συγκινητική υποδοχή από το κοινό, που την παρακολούθησε στα γερμανικά. «Αυτό είναι το υπέροχο με το θέατρο. Μπορεί να επικοινωνήσει σε κάθε γλώσσα με κάθε πολιτισμό και κουλτούρα. Τώρα, από το Παρίσι ήδη ο κόσμος έχει εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον για να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Από μόνη της ως κίνηση, βέβαια, η παραχώρηση αίθουσας του δημαρχείου της γαλλικής πρωτεύουσας, που δοκιμάζεται, ώστε να ανέβει μία ελληνική παράσταση με τον τίτλο "Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι..." είναι σημαντική» επισημαίνει τονίζοντας ότι υπάρχουν προτάσεις για να ταξιδέψει η παράσταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου