Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ψηφιακά «ανώριμη» η Ελλάδα

Ψηφιακά «ανώριμη» η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελληνικού δείκτη DDI που παρουσίασε η Digital Managing Director της Accenture, Αθηνά Κανιούρα, οι ψηφιακές επιδόσεις της χώρας μας την κατατάσσουν στην 17η θέση ανάμεσα...

 στις 18 οικονομίες στον πλανήτη, τις οποίες έχει αξιολογήσει μέχρι στιγμής η Accenture στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας με μόνη χώρα την οποία ξεπερνάμε να είναι μεν η Ινδία, αλλά, όπως επισημάνθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τέτοιοι που σύντομα θα μας αφήσει στην τελευταία θέση.
Διείσδυση
Ο Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας της Accenture μετρά τον βαθμό στον οποίο έχουν διεισδύσει οι ψηφιακές τεχνολογίες στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες. Είναι ένας ολοκληρωμένος πίνακας αποτελεσμάτων, με βάση μια κλίμακα από το 1 ως το 100, σχετικά με αυτά που έχουν σημασία ώστε με ψηφιακό τρόπο να οδηγήσει στην οικονομική παραγωγικότητα και ανάπτυξη.
Η μέτρηση γίνεται σε 4 πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας: δημιουργία νέων αγορών, διαχείριση επιχειρήσεων, χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή και θεμελίωση ευνοϊκού κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Κάθε πυλώνας συμβάλλει κατά 25% στην τελική βαθμολογία.
Μέσω του Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας παρέχεται η ικανότητα της ποσοτικοποίησης της ψηφιακής εξέλιξης, με στόχο την καθοδήγηση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών και των εταιρειών.
Οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας της Accenture ως ένα μοχλό βοήθειας για να καταλάβουν πως η ψηφιακή ανάπτυξη επιδρά στην οικονομική δραστηριότητα με δομημένο τρόπο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξουν και να διαχειριστούν τις απαιτούμενες τακτικές στους αντίστοιχους τομείς. Επίσης, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Δείκτη αυτό για να κατανοήσουν τον ευρύ ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ψηφιακή τεχνολογία στη μελλοντική τους πρόοδο, την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις.
Νέες αγορές
Στη δημιουργία νέων αγορών η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση με ένα σκορ της τάξεως του 10,7 (με άριστα το 25). Εδώ μετριούνται, μεταξύ άλλων, η διαθεσιμότητα του Διαδικτύου, η χρήση των κινητών επικοινωνιών, οι online συναλλαγές, η διαδικτυακή διαφήμιση και οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι επιδόσεις της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα άσχημες κάτι που αποδίδεται στην σχετικά καλή διείσδυση του Διαδικτύου, στα υψηλά ποσοστά της online διαφήμισης και στην αυξημένη χρήση των κινητών.
Όμως, από την άλλη πλευρά παρατηρούνται χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκυο με τις ελληνικές εταιρείες να μη χρησιμοποιούν συχνά τις ψηφιακές πλατφόρμες για συνεργασία.
Τεχνολογία στην παραγωγή
Οσον αφορά στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή, η Ελλάδα είναι στην προτελευταία (17η) θέση πάνω μόνο από τη Γαλλία με μία βαθμολογία 5,3. Στη συγκεκριμένη κατηγορία λαμβάνονται υπόψη η χρήση του Διαδικτύου από τις βιομηχανίες, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για να διευκολύνεται η απομακρυσμένη εργασία, η ψηφιακή διαδικασία πρόσληψης και η χρήση ψηφιακών πλατφορμών για πρόσβαση σε κεφάλαια.
Σύμφωνα με την Accenture, η χρήση ψηφιακών πλατφορμών για πρόσβαση σε κεφάλαια είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα είναι και η χρήση του Internet από τις ελληνικές βιομηχανίες με αποτέλεσμα την πολύ χαμηλή βαθμολογία.
Διαχείριση Επιχειρήσεων
Η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση (σκορ 5,1) στον τομέα της διαχείρισης επιχειρήσεων όπου λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως είναι η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διαδικασία παραγωγής και γενικότερα στην στρατηγική της εταιρείες, η χρήση τεχνολογιών cloud, ο δείκτης γνώσης ψηφιακών τεχνολογιών στο συνολικό εργατικό δυναμικό, παροχή ψηφιακής εκπαίδευσης, η χρήση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την εταιρεία, οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη.
Στην περίπτωση των ελληνικών επιχειρήσεων οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι εγχώριες εταιρείες παίρνουν χαμηλή βαθμολογία και όσον αφορά στη χρήση νέων «τεχνολογικών διαδικασιών». Επίσης, πολύ χαμηλό σκορ παίρνουμε και στον τομέα της καινοτομίας και όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε κάτω ακόμη και από την Ινδία.
Κανονιστικό πλαίσιο
Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση όσον αφορά στη θεμελίωση ευνοϊκού κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 14η με σκορ 9,2. Εδώ μετριούνται, μεταξύ άλλων, η ποιότητα διαχείρισης, η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, οι πολύ γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, η δυνατότητα για ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο, η προτεραιότητα που δίνει στις ψηφιακές τεχνολογίες η κυβέρνηση, αλλά και η ευκολία που υπάρχει όσον αφορά στην έναρξη νέων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Accenture, η Ελλάδα είναι σχετικά καλά αναφορικά με την οργανωτική ευελιξία των κλάδων της, λόγω της πολύ αποτελεσματικής αγοράς εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο είναι χαμηλές, ενώ η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στις ψηφιακές τεχνολογίες χαρακτηρίζεται ως μέτρια.




Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου